Nici nu s-a instalat, că apar nemulțumirile. Pentru a avea un Guvern suplu, Orban a scos femeile

Liberalii nominalizați, considerați chiar favoriți în Guvernul format de Ludovic Orban, care s-au trezit ieri în afara listei, mai au o speranță: că această formulă este cea de sacrificiu și că mai au șanse pentru a doua tură. De aceea, deși sunt foarte nemulțumiți, preferă să înghită în sec. De asemenea, în ciuda politicii promovate de liberali în ceea ce privește egalitatea de șanse, în Executivul pe care l-a prezentat ieri în Parlament premierul desemnat există doar trei femei.

Guvernul Orban este format din 15 bărbați și 3 femei. Asta nu le-a căzut prea bine promotoarelor egalității de șanse din PNL, dar nu vor să facă scandal. „ Poate că președintele crede că dacă Raluca (Turcan-n.red.) este vicepremier, face cât jumătate de Guvern. În primul rând, că și ea este fără portofoliu, deci doar de decor”, ne-a declarat o liberală. Întrebată dacă se referă la Ludovic Orban sau la Klaus Iohannis când spune „președinte”, a râs: „Fiecare înțelege cât cunoaște. Poate că la a doua încercare va fi, cât de cât, paritate”.

Pe lângă Raluca Turcan, în formula de Guvern propusă de premierul desemnat se mai regăsesc Violeta Alexandru-ministrul Muncii și Monica Anisie la Educație.

Președinta organizației de femei a PNL, Florica Cherecheș, spune că și ea și-ar fi dorit să fie mai multe colege în Guvern. Deputata a declarat, pentru EVZ, că acum este o situație specială, mai grea, de aceea, crede ea, s-a mers pe varianta masculină. Întrebată dacă pune la îndoială capacitatea femeilor de a gestiona situații de criză, liberala a încercat să se scoată basma curată și a spus că se va implica mai mult pentru ca la viitoarele alegeri, locale și parlamentare, precum și în viitorul Guvern, rezultat în urma alegerilor anticipate sau la termen, să fie mai multe femei. „Acum atât s-a putut”, a conchis ea.

Șanse slabe de învestire

Premierul desemnat i-a avertizat pe miniștrii propuși că șansele de a primi votul de învestitură la prima încercare sunt foarte reduse. Este nevoie, în primul rând, de cvorum. PSD a anunțat că nu intră în sală, Pro România nu votează Guvernul, deci este greu de crezut că vor fi prezenți toți cei 32 de parlamentari ai lui Ponta.

Ludovic Orban i-a anunțat că are promisiuni de la 225 de parlamentari, dar dintre aceștia unii ar putea să nu ajungă, deci ar putea conta pe cel mult 220 de voturi. Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 233 de voturi.

Nici calendarul impus de PSD, care decide încă la nivelul Birourilor Permanente, nu-i ajută deloc pe liberali să ajungă prea repede la Palatul Victoria. Liderul deputaților PSD Alfred Simonis spune că cel mai devreme votul de învestitură va fi programat în data de 4 noiembrie. Exact în săptămâna în care au loc alegerile prezidențiale.

Sfaturi de la Berceanu

Fostul ministru Radu Berceanu a declarat pentru EVZ că acest Guvern, dacă va fi învestit, are o misiune extrem de dificilă. Nu a văzut componența Executivului, dar crede că dacă nu sunt politicieni experimentați și dacă sunt puși cei care „nu știu să intre în minister”, vor fi devorați de sistem. „Acum, în ministere joacă șoarecii pe masă. Vor face prăpăd”, spune Berceanu.

În ceea ce privește audierea în comisii, fostul ministru are un singur sfat: să tacă sau să dea răspunsuri scurte.