Evenimentul Zilei > Politica > NEWSALERT. Deputatul Alin Trăşculescu, cercetat în libertate. Complicele său a fost arestat preventiv
NEWSALERT. Deputatul Alin Trăşculescu, cercetat în libertate. Complicele său a fost arestat preventiv

NEWSALERT. Deputatul Alin Trăşculescu, cercetat în libertate. Complicele său a fost arestat preventiv

Deputatul PDL Alin Trăşculescu este cercetat în libertate pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor.

UPDATE 3. Marian Calotă, complicele deputatului Alin Trăşculescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.
UPDATE 2. Curtea Supreamă de Justiţie a rămas în pronunţare pe cererea DNA de arestare preventivă, pentru 29 de zile, a lui Marian Valeriu Calotă, complicele lui Alin Trăşculescu. Avocatui lui Calotă, Ion Panaitescu, a declarat că nu este vorba de fapte de corupţie în acest dosar, iar banii reprezintă valoarea unor contracte comerciale.
UPDATE 1. Ordonanţa de reţinere a lui Alin Trăşculescu a expirat, iar deputatul va fi cercetat în libertate.
Martor la reţinerea lui Alin Trăşculescu a fost un apropiat al acestuia, Cornel Puiu, care se afla cu el sâmbătă seara. Omul a povestit, pentru B!TV, că în urma percheziţiei nu s-au găsit bani asupra deputatului, iar procurorul DNA a afirmat că nimic din cele găsite la deputat, nu reprezintă probe în dosar.
„Aseară mă aflam la sediul partidului şi în jurul orei 21:00 preşedintele a plecat, a trecut bulevardul mergând spre maşină şi am sesizat o mişcare acolo, erau 4-5 persoane care discutau mai aprins cu el. Am trecut strada să văd ce se întâmplă, am ajuns şi o doamna s-a legitimat, a spus că e ofiţer de la DNA şi că are un mandat de aducere într-un dosar de cercetare penală împotriva lui Alin Trăşculescu”, a declarat Corneliu Puiu.
  „L-a rugat să pună pe maşină tot ce avea asupra lui,a început să scoata tot ce avea asupra lui, înscrisuri, câteva sume de bani. Mi-a atras atenţia că după ce a fost percheziţionat corporal şi a scos tot, procurorul a spus „luaţi-vă bunurile pentru ca tot ce este aici nu reprezintă probe în cauza cercetată. Asupra lui Alin Trăşculescu nu s-a găsit nicio sumă de bani care să-l încrimineze”, a mai spus bărbatul.
  „Se pare că persoana pentru care se fac cercetările nu era Alin Trăşculescu, şi chiar dacă era el… dacă au început cercetările în 2010, de ce nu s-a întâmplat nimic până acum?”, a conchis Corneliu Puiu.
Tatăl deputatului: "Nu a pus mâna pe banii ăştia"
Silviu Trăşculescu, tatăl deputatului, spune că a aflat despre cazul fiului său în această dimineaţă şi că speră că acesta va fi eliberat după ce va expira termenul de 24 de ore, întrucât "nu sunt probe concrete împotriva lui".
"Sunt bulversat de ceea ce văd la televizor. Am aflat în această dimineaţă de ceea ce s-a întâmplat. Nici acum nu îmi vine să cred acest lucru. Nu cred că Alin a pus mâna pe banii aceştia, el abia reuşea să facă faţă nevoilor curente. Când am aflat am rămas stupefiat", a afirmat Silviu Trăşculescu.
 Ce spune avocatul lui Trăşculescu
Avocatul lui Alin Trăşculescu, Cristian Ene, a declarat că a depus o plângere împotriva ordonanţei de reţinere dispusă de procurorii anticorupţie faţă de clientul său, susţinând că aceasta este nejustificată şi că deputatul nu şi-a însuşit nicio sumă de bani. " Nu a dat bani, nu a pus mâna pe nicio sumă de bani. Este vorba de traficul de influenţă. Noi nu avem la cunoştinţă transcriptul flagrantului. Aşteptăm. Audierile se vor stabili de procuror, noi ne vom prezenta când vom fi anunţaţi’, a spus avocatul.
A fost sau nu a fost flagrant? Ce spune DNA

  • Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori DNA rezultă că, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Trăşculescu Alin – Silviu, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea PDL, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu Alin-Silviu sumele solicitate.
  • Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător.
  • Din banii pretinşi, inculpatul Trăşculescu Alin-Silviu a primit, prin intermediul lui Calotă Marian-Valeriu, suma totală de 464.000 lei. Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, Calotă, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte, încheiate între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL,  aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale. În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC Maryna Exclusiv SRL a fost transferată suma totală de 404.000 de lei, se mai precizează în comunicatul DNA.
  • Ulterior, deputatul a ami pretins denunţătorului încă 1.100.000 de lei. În acest context, la data de 6 noiembrie 2012, în scopul obţinerii banilor, Trăşculescu l-a determinat pe inculpatul Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL. Ca urmare, denunţătorul a transferat în contul indicat de Trăşculescu suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil.
  • La 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunţător  suma 50.000 de lei, pentru a fi remisă lui Trăşculescu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, precizează DNA.
  • Duminică, 11 noiembrie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi pentru 24 de ore, dar, în cazul lui Alin Trăşculescu, având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, DNA l-a înştiinţat pe Ministrul justiţiei cu privire la efectuarea percheziţiei şi reţinerii inculpatului.
  • Celălalt inculpat, Calotă Marian-Valeriu, va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

REACŢII
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că a primit din partea Ministerului Justiţiei solicitarea pentru ridicarea imunităţii în cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu. El a dispus măsurile procedurale astfel încât "cererea Ministerului Justiţiei să fie introdusă cu prioritate pe ordinea de zi" a şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de luni, ora 12,00.
Biroul Permanent va transmite "de îndată’ documentul Ministerului Justiţiei către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, comisie care are un termen de maximum cinci zile pentru a întocmi un raport.
Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, pentru mediafax.ro, că a cerut încă din 2010 ca, dacă cineva află de vreo intervenţie făcută în numele ei sau al altcuiva de la Ministerul Dezvoltării, să sesizeze DNA."Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, însă mereu au fost şi vor fi persoane care folosesc numele unor instituţii sau chiar ale unor miniştri pentru a obţine foloase personale", a declarat Udrea.

Ea a subliniat că se bucură că sfatul ei privind denunţul la DNA a fost ascultat şi că îi pare rău că este vorba tocmai despre un coleg de-al ei de partid. "Tocmai pentru că m-am confruntat cu asemenea situaţii, am cerut public încă din 2010 că dacă cineva află de vreo intervenţie făcută în numele meu sau al altcuiva de la Ministerul Dezvoltării, să sesizeze DNA. Mă bucur că sfatul meu privind denunţul la DNA a fost a ascultat şi îmi pare rău că e vorba tocmai de un coleg de-al meu de partid" , a mai spus Udrea.

Alina Gorghiu, deputat PNL
Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, pentru mediafax.ro, că luni la ora 16.00 va avea loc o şedinţă a Comisiei Juridice a Camerei în legătură cu solicitarea Justiţiei în cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu. Potrivit acesteia, cel mai probabil marţi va avea loc şi şedinţa de plen a Camerei pe tema cererii legate de deputatul PDL.

Conform Regulamentului, Camera Deputaţilor are un termen de 20 de zile pentru a se pronunţa asupra solicitărilor de ridicare a imunităţii în cazul unui deputat, iar deputaţii pot decide, în situaţii precum cea a deputatului PDL Alin Trăşculescu, inclusiv asupra revocării măsurii de reţinere. 
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, membrii aceste camere "nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor", iar urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa de judecată fiind a ICCJ. Cu toate acestea, în cazurile de flagrant, precum cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu, "deputaţii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei".
Vasile Blaga, preşedintele PDL
Într-o intervenţie la Realitatea TV, preşedintele PDL a calificat situaţia drept "regretabilă", menţionând că PDL va proceda în acest caz aşa cum procedează de fiecare dată, astfel încât justiţia să îşi poată urma cursul."Când va veni solicitarea de la ministrul Justiţiei de ridicare a imunităţii, am vorbit şi cu liderul de grup Mircea Toader, deputaţii PDL vor fi în sală şi vor vota pentru ca justiţia să-şi facă treaba", a spus Blaga. Întrebat dacă acest incident este "o pată" la adresa PDL în campanie, liderul PDL a răspuns: "Da, ne doare, ne afectează în campanie, dar cei care au greşit trebuie să plătească, iar justiţia să îşi facă treaba".
Cine este Alin Trăşculescu
Născut în 1974, demnitarul a fost în intervalul iunie – decembrie 2008 consilier local şi viceprimar al municipiului Focşani.Trăşculescu a candidat pentru funcţia de primar al Focşaniului la alegerile locale din 2012, când a obţinut mai puţin de 20 la sută din voturile alegătorilor.
Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Alin Trăşculescu nu are terenuri sau locuinţe, însă este proprietarul a trei autoturisme, fiind vorba despre un Volkswagen Golf, cumpărat în 2003, un Volkswagen Touareg şi un Mini-N. El mai are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 35.000 de euro. Datoriile acestuia sunt de 11.000 de euro, scandente în 2016. Trăşculescu a obţinut în anul 2011, 63.634 de lei din funcţia de deputat, iar soţia acestuia, angajată a unei bănci, venituri de 42.000 de lei.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: