Evenimentul Zilei > Social > News Alert! Iohannis a promulgat abrogarea recursul compensatoriu
News Alert! Iohannis a promulgat abrogarea recursul compensatoriu

News Alert! Iohannis a promulgat abrogarea recursul compensatoriu

Președintele României a abrogat, joi, recursul compensatoriu. Astfel, legea care a pus în libertate zeci de mii de infractori, nu mai e valabilă.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 19 decembrie, decretul de anulare a recursului compensatoriu, informează Administrația Prezidențială.

Propunerea legislativă de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, referitoare la recursul compensatoriu, a fost votată de de 272 de deputaţi, în data de 4 decembrie.

Legea în discuție a dus la eliberarea anticipată din penitenciare a peste 22.000 de deţinuţi. Mai exact, un număr de 22.917 persoane condamnate au fost eliberateca urmare a recursului compensatoriu din 19 octombrie 2017 – data intrării în vigoare a legii – până la 2 decembrie 2019, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor. Furtul şi tâlhăria calificate erau cele mai numeroase infracţiuni săvârşite de respectivele persoane. 6.000 dintre cei eliberați fuseseră închiși pentru fapte de omor, viol sau tâlhării, iar  aproape 2.000 s-au reîntors după gratii, după ce au comis noi infracţiuni grave.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.