Curtea Constituțională a României a luat o primă decizie după sesizarea de conflict juridic de natură constituțională a PSD, după desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru.
Curtea Constituțională a anunțat, marți, că Parlamentul și Președinția au termen până la data de 14 februarie pentru a-și prezenta poziția în legătură cu sesizarea PSD pe care a făcut-o privind nominalizarea a doua oară ca premier a lui Ludovic Orban.
Sesizarea PSD se referă la faptul că, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.
„Referitor la cererile presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului de solutionare a conflictului dintre presedintele Romaniei si Parlamentul Romaniei s-a stabilit ca pana la 14 februarie partile sa isi exprime punctul de vedere. Termenul pentru sedinta de judecata se stabileste ulterior", a anunțat Curtea Constituțională. „Conflictul juridic de natura constitutionala consta in exercitarea in mod discretionar a atributiilor Presedintelui Romaniei, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutia Romaniei, republicata, constand in desemnarea, in data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu incalcarea, in mod direct sau indirect, a urmatoarelor principii sau dispozitii constitutionale:
1. principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; 3. obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a", se arata în textul sesizarii inițiate de PSD.
Potrivit textului sesizării PSD, președintele României a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condițiile art. 113.
„Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura. Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, Presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la 'alegeri anticipate'", se arată în sesizare.
PSD îl acuză pe presedintele Klaus Iohannis că ar încălca dispozițiile art. 89 alin. (1) din Constituția României, republicată, declarând deschis că are ca scop „alegeri anticipate", folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile.
„Rezulta ca presedintele Romaniei si-a indeplinit in mod discretionar, abuziv, prerogativele inscrise in art. 85 alin. 91) si 103 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, incalcand astfel principiul cooperarii loiale, dimensiune a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat.
Totodata, acesta nesocoteste propriile atributii inscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentala, in componentele referitoare la obligatia sa de a veghea la respectarea Constitutiei, de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice si de a exercita functia de mediere intre puterile statului, si deturneaza de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113.
Totodata, in vederea solutionarii conflictului de natura constitutionala, va solicitam sa dispuneti conduita in acord cu prevederile constitutionale fata de care autoritatile publice trebuie sa se conformeze", se arată în finalul sesizării semnate de prețedintele Camerei Deputaților.