News Alert. Bani în plus la pensie, în România: E lege de la UE! Și nu depinde de Guvern

News Alert. Bani în plus la pensie, în România: E lege de la UE! Și nu depinde de Guvern Sursa foto: Arhiva EVZ

În România apare un nou tip de venit pentru seniori: Pensia ocupaţională, care va putea fi acordată de patroni și va juca rolul unui „beneficiu” pentru angajat.

Schema pensiilor e stabilită de fiecare angajator în parte care are capacitatea şi resursele să dea o astfel de bonificaţie.

Cum va fi acordată noua pensie?

Un proiect de lege a scos la iveală care sunt drepturile şi regulile pentru a putea fi acordată noua pensie ocupaţională.

-angajatorul va putea stabili mai multe trepte de cotizare (în funcţie de salariu, vechime, funcţie) -salariatul va avea cont la un administrator privat -angajatul are posibilitatea să cotizeze şi el lunar în cont

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea e construită pe principiile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).

De asemenea, documentul aduce în vedere importanţa principiilor înfiinţării schemelor de pensie ocupaţională şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale.

De asemenea, este cuprinsă şi autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale. Dar nu în ultimul rând şi plata pensiilor ocupaţionale.

Ce trebuie să știe un angajat?

Cel mai important lucru de știut este că această pensie ocupațională care va apărea în curând în România este, de fapt, facultativă.

Acest lucru sugerează că încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective să contribuie în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale.

Datorită acestor posibilităţi s-au obţinut cadre legale  pentru obținerea unei pensii ocupaționale, suplimentară, distinctă și în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Pensia ocupațională este facultativă, la fel caPilonul III. De altfel, inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat în timp ce, schemă de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii, scrie RomaniaTV.