Imediat după intrarea în spaţiul aerian al acestei țări, aparatul său de zbor fost escortat de trei avioane MIG-29 ale forţelor aeriene sârbe.

Serghei Şoigu a fost primit de omologul său sârb Aleksandr Vulin, lor alăturându-li-se şi şeful Statului Major General al armatei sârbe, generalul Milan Mojsilovic. Potrivit RIA Novosti, pe agenda discuţiilor au figurat chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară şi securitatea regională.

Între Rusia și Serbia există un parteneriat strategic în baza căruia se derulează o cooperare bilaterală în materie de apărare, cooperare aflată pe o traiectorie ascendentă, după cum a transmis Ministerul sârb al Apărării într-un comunicat.

În cursul serii de luni, generalul Serghei Şoigu a fost primit și de către preşedintele sârb Aleksandr Vucic. Cei doi au făcut schimb de daruri. Președintele sârb i-a dat ministrului rus o armă de vânătoare, în timp ce ministrul rus i-a adus lui Vucic un album cu lucrările sale de grafică şi câteva lucrări în lemn.

O sursă anonimă din cadrul complexului militar-industrial rus a declarat, pentru RIA Novosti, că vizita lui Şoigu coincide cu data la care Rusia ar trebui să înceapă livrarea către Serbia a unor sisteme antiaeriene Panţîr-S1 (sistem combinat din rachete sol-aer şi tunuri), conform unui contract încheiat de cele două ţări.

Asta după ce, în octombrie 2017, forţele aeriene sârbe au primite şase avioane MIG 29 din partea Rusiei în cadrul asistenţei tehnico-militare. Și Aleksandr Vucic declarase anterior că îl aşteaptă la mijlocul lunii februarie pe Serghei Şoigu într-o vizită la Belgrad, ocazie cu care acesta va aduce ”ceva important pentru Serbia”.

 

Sursa foto: Publika.md