Evenimentul Zilei > Social > New Horizons a împlinit 15 ani printre stele (VIDEO)
New Horizons a împlinit 15 ani printre stele (VIDEO)

New Horizons a împlinit 15 ani printre stele (VIDEO)

Pe 19 ianuarie 2006, cu 15 ani în urmă, o rachetă Atlas-V propulsa sonda New Horizons în spațiul cosmic, în direcția Pluto și a centurii Kuiper.

New Horizons a trecut pe deasupra Arrokoth cu un diametru de 45 de kilometri (1% din Pluto), format din doi lobi. Aceștia au fost odată două entități independente.

Sonda a survolat Ultima Thule pe 1 ianuarie 2019, descoperind că suprafața sa roșiatică este acoperită cu metanol. Dar și cu alte molecule organice complexe neidentificate.

La doi ani după survolul Arrokoth, „New Horizons este perfect sănătoasă. Într-o stare cum nu se poate mai bună”. Aceste cuvinte îi aparțin lui Alan Stern, de la NASA, șeful misiunii.

Profitând de vigoarea păstrată, el speră ca sonda să poată atinge o a treia țintă. Un amplu studiu a recenzat o sută de corpuri ce ar putea fi vizitate în următorii ani.

Va trebui ținut cont de numeroși parametri, explică Science et Vie. Printre aceștia, carburantul rămas, care nu permite mari schimbări de traiectorie.

Dincolo de vizita unui nou asteroid, New Horizons va avea ocazia de a străpunge heliosfera, bula de gaz care înfășoară sistemul solar.

Astfel, sonda va putea măsura densitatea acesteia și viteza vântului solar din regiune.

Dacă toate lucrurile decurg bine, New Horizons va putea funcționa până cel puțin în 2025.

PAGINA ANTERIOARA