Neurolog: canicula agravează bolile neurologie și agresivitatea

Neurolog: canicula agravează bolile neurologie și agresivitatea

Expunerea excesivă și necontrolată la soare pe canicula este periculoasă pentru persoanele care sufera de boli neurologice și cardiace, atrag atenția neurologiii prezenți la Școala Internațională de Neurologie de la Eforie Nord. Ei le recomandă acestora să nu iasă din cas, în mod special în intervalul orar 10.30 – 18.00.

Pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale sau au boli neurologice degenerative sunt sfătuiți să nu iasă din case când este canicula, iar dacă din cauza caldurii au ameţeli și stări de rău, să solicite imediat ajutorul medical.

Președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neruplasticitatii, profesor doctor Dafin Mureșanu susține că hipertermia este un factor care favorizează instalarea sau agravarea anumitor boli neurologice.

„Problema este foarte clară în legătură cu temperatura crescută, căldura şi soarele. Nu există un răspuns omogen. Persoanele sunt diferite. Anumite persoane sunt iubitoare de căldură, ele suportă mai uşor canicula, altele nu, chiar dacă sunt sănătoase. În general, pentru toată lumea regula este să te protejezi dacă eşti expus timp mai îndelungat la căldură. Dacă avem o pălărie, avem nişte ochelari, ne hidratăm atunci lucrurile sunt într-o medie normală. Dacă ne referim la persoanele cu probleme de sănătate, există date statistice serioase care ne arată că hipertermia este un factor etiologic pentru agravarea sau instalarea anumitor suferinţe neurologice de sine stătător”, arată Prof dr Dafin Mureșanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt căldura excesivă provoacă în organism o serie de reacții care îi dăunează acestuia.

Hipertermia creează laxitatate la nivelul barierei hematoencefalice, determină o permeabilitate crescută. Se pot agrava multe boli neurologice şi întotdeanuna trebuie să se ţină cont de bolile asociate pe care le are persoana. Sigur că aceasta se referă doar la patologia sistemului nervos central. De exemplu, în situaţia unui bolnav cu scleroză multiplă, aceasta se va agrava în cazul expunerii la o temperatură ridicată. Ei nu au voie să facă nici măcar baie fierbinte, şi atunci temperaturile ridicate trebuie evitate. Până la urmă echilibrul şi buna măsură fac ca lucrurile să funcţioneze, nu excesul”, mai spune Prof dr Dafin Mureșanu:

Există însă persoane care n-au probleme în perioadele de căldură excesivă.

Dacă omul are un profil biologic ce suportă căldura, dacă nu există umiditate foarte mare în aer şi mecanismele de termoreglare funcţionează, atunci persoana se poate expune cu măsură. Totul este legat de mecanismul de termoreglare. Dacă ai umiditate mare, apă nu se poate evapora de pe suprafaţa corpului şi faci şoc termic, pentru că nu se poate răci şi atunci asta este o problemă, este o combinaţie om-mediu. Sigur că este mai prudent să nu te plimbi la 40 de grade. Ca indicaţie generală sigur că este mai precaut să nu te expui mai mult decât este nevoie, doar dacă îţi place foarte mult şi îţi doreşti acest lucru, şi atunci trebuie să te hidratezi şi să ai o atitudine protectivă. Căldura creează un stres, un disconfort. Câtă vreme ai un disconfort poţi deveni mai nervos”, completează Prof dr Dafin Mureșanu.

Se spune că vara suntem mai agresivi. Nu este un mit, arată neurologul.

„Orice disconfort poate determina schimbări de comportament. Iar căldura excesiă produce un disconfort. (...) Orice expunere pe o condiţie de comorbiditate poate agrava boală prin modificarea barierei hematoencefalice. Oamenii care au probleme şi suferinţe neurologice este bine, este chiar o recomandare să evite expunerile”, conchide Prof dr Dafin Mureșanu.

Timp de şapte zile, cercetători de top, personalităţi din mediul academic şi universitar, medici specialişti, dar şi rezidenţi din Suedia, Germania, Israel, UK, Austria, Polonia, India, Italia, Ungaria, Republica Moldova şi România participă, la Eforie Nord, la RoNeuro Brain Days şi International School of Neurology.

Dacă ne raportăm la numărul participanţilor, al speakerilor sau al lucrărilor ştiinţifice prezentate, lucrări ştiinţifice care acoperă întreaga sferă a neurologiei, anul acesta, cele două congrese înregistrează un nou record: Peste 250 de participanţi, medici specialişti şi medici rezidenţi neurologi. Sesiuni ştiiţifice de top ce reunesc 70 de lucrări din cercetarea medicală neurologică, precum şi sesiuni dedicate prezentărilor de cazuri medicale din specialitate. 43 de speakeri renumiţi din unele dintre cele mai titrate universităţi ale lumii.

Până pe 6 iulie, la Eforie Nord vor fi prezentate cele mai recente noutăţi din domeniul cercetării ştiinţifice medicale, la nivel mondial, din sfera neurologiei fie că este vorba despre accidentele vasculare cerebrale (AVC), bolile Parkinson şi Alzheimer, despre scleroza multiplă sau despre traumatismele cranio cerebrale (TBI) .