Evenimentul Zilei > Actualitate > Netflix, dat în judecată de fosta campioană sovietică de șah. Remarca din filmul „Queen’s Gambit” a scos-o din minți
Netflix, dat în judecată de fosta campioană sovietică de șah. Remarca din filmul „Queen’s Gambit” a scos-o din minți

Netflix, dat în judecată de fosta campioană sovietică de șah. Remarca din filmul „Queen’s Gambit” a scos-o din minți

Nona Gaprindashvili, una dintre jucătoarele de șah de top din anii 1970, a dat în judecată Netflix pentru defăimare. Fosta jucătoare, 80 de ani, cere despăgubiri 5 milioane de dolari.

Seria de succes, bazată pe un roman scris în 1983, se concentrează pe ascensiunea personajului fictiv Beth Harmon. Aceasta este crescut într-un orfelinat și în cele din urmă îi bate pe cei mai buni jucători ai Rusiei din anii 1960, la Moscova, în plin război rece.

Nona Gaprindashvili a fost menționată în seria de succes Netflix – dar spune că un comentariu despre ea a fost relatat greșit.

Femeia, în vârstă de 80 de ani, vrea despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari pentru că ar fi fost defăimată. În episodul final, ea este menționată de un comentator de șah care spune despre  Beth Harmon: „Singurul lucru neobișnuit despre ea, într-adevăr, este sexul ei. Și chiar și asta nu este unic în Rusia. Există Nona Gaprindashvili, dar ea este campioana mondială și nu s-a confruntat niciodată cu bărbați”. Ceea ce este total greşit, explica fosta campioană.

Nona Gaprindashvili nu poate trece peste gafa din „Queen’s Gambit”

Revendicând această remarcă, Gaprindashvili a fost pusă într-o lumină falsă „afirmația potrivit căreia Gaprindashvili„ nu s-a confruntat niciodată cu bărbații ”este în mod vădit falsă, pe lângă faptul că este extrem de sexistă”.

Gaprindashvili spune că până în 1968 ea a concurat împotriva a cel puțin 59 de jucători de șah bărbați, inclusiv 10 mari maeștri. „Netflix a mințit în mod hotărât și în mod deliberat despre realizările lui Gaprindashvili în scopul ieftin și cinic de a„ înălța drama ”, făcând să pară că eroul său fictiv a reușit să facă ceea ce nicio altă femeie, inclusiv Gaprindashvili, nu a făcut”, susține plângerea.

Mai precis, personajul principal, Beth Harmon, este o fată talentată la șah care crește într-un orfelinat din Statele Unite ale Americii și devine o jucătoare de șah legendară, învingând cei mai de temut rivali.

În ultimul episod al serialului, personajul principal interpretat de actrița Anya Taylor-Joy joacă împotriva unui alt personaj fictiv, Viktor Laev, în Moscova. Într-una dintre scene s-ar fi strecurat această greșeală.

Nona Gaprindashvili acuză că personajul principal este o versiune americanizată, iar naționalitatea ei este georgiană, nu rusă

Reprezentanții Netflix s-au apărat spunând că acest proces este nefundat și că se va apăra în instanță, precizând că au cel mai mare respect pentru Nona Gaprindashvili și cariera ei impresionantă.

”Netflix a mințit în mod intenționat în legătură cu succesul Nonei Gaprindashvili astfel încât să pară că personajul principal a reușit să facă ceea ce nicio altă femeie, nici măcar Gaprindashvili, n-a mai reușit vreodată.

Un purtător de cuvânt al Netflix răspunde: „Netflix are cel mai mare respect pentru doamna Gaprindashvili și pentru ilustra sa carieră, dar credem că această afirmație nu are niciun merit și va apăra cu fermitate cazul”.

Nona Gaprindashvili a început să joace șah în copilărie, la fel ca personajul interpretat de de Anya Taylor-Joy. Mai exact, la 13 ani. La 20 de ani, a devenit campioană mondială. A câștigat 25 de medalii, continuă să joace și a câștigat câteva campionate mondiale pentru seniori, scrie hollywoodreporter.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: