Nepotul lui Virgil Măgureanu, acuzat că a pus pe butuci două întreprinderi etalon

Nepotul lui Virgil Măgureanu, acuzat că a pus pe butuci două întreprinderi etalon Virgil Măgureanu, fost șef al SRI și un personaj cheie în 1989. sursa: Evz

Nepotul lui Virgil Măgureanu, Viorel Zoicas, a fost unul din cei mai potenți oameni de afaceri din județele Maramureș și Satu Mare, fiind cunoscut că acționar important și președinte-director general al societăților comerciale AGECOM Baia Mare și UNIO Satu Mare. Potrivit jurnaliștilor de la gazetadecluj.ro cele două societăți au fost puse pe butuci chiar de acționari.

SC AGECOM SA Baia Mare a fost cea mai puternică societate de construcții din Maramureș, fiind continuatoarea activității fostului Trust de Construcții Montaj Maramureș, iar SC UNIO SA a fost cea mai mare întreprindere din Satu Mare, având circa 16.000 de angajați în decembrie 1989. UNIO a fost cel mai mare producător de utilaje miniere din România, cu export masiv în fosta Uniune Sovietică, China, India și în țări ale lumii a treia.

AGECOM și UNIO au fost privatizate în timpul guvernării CDR, ambele având aceiași trei acționari, Viorel Zicaș, Ioan Vasile Tamasan și Ioan Crăciun, fiecare cu o treime din acțiuni. Zoicas a fost președintele Consiliului de administrație la cele două societăți începând din 1999, iar ceilalți doi acționari au fost vicepreședinți.

Care a fost scutul de protecție

După privatizare s-a vehiculat că în spatele acesteia s-ar fi aflat primul director al SRI, Virgil Măgureanu, originar din localitatea Giurtelecu Hododului din județul Satu Mare, care ar fi captat în acest sens bunăvoința ministrului Finanțelor din perioada respectivă, Decebal Traian Remeș, care era originar din județul Maramureș și avea domiciliul în Baia Mare, că și Viorel Zoicas. Acesta și-a creat aura că este nepotul fostului director al SRI, beneficiind astfel de un adevărat scut de protecție și de o pistă de lansare în afaceri. Unii spun însă că nu i-ar fi nepot, ci ar fi doar originar din același sat cu Virgil Măgureanu, fiind probabil o rudă mai îndepărtată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cert este că cei doi au fost în relații apropiate aproape trei decenii, Zoicas fiind cel care i-a construit în anii 90 o vila în satul natal Giurtelecu Hododului, care a fost mediatizată în perioada respectivă sub sintagmele castelul sau conacul lui Măgureanu. Zoicas s-a ocupat ulterior de întreținerea vilei și-l aștepta, de regulă, pe Măgureanu la aeroporturile din Satu Mare sau din Baia Mare, când acesta descindea în zona.

Relațiile s-au mai răcit în ultimii ani după ce prezumtivul nepot l-a băgat în anumite belele pe fostul șef al SRI încât acesta era să piardă și celebra să vila, care a fost scoasă în 2019  la executare silită prin licitație publică.

Numele lui Viorel Zoicas a devenit cunoscut la nivel național când în presă au apărut dezvăluiri că este cel care l-a invitat în România în 2012 pe generalul  mason Alexandr Kondyakov, fost consilier al președintelui rus Vladimir Putin. La un moment dat, Zoicas a ajuns în topul celor mai bogați 300 de români. De la o avere modestă înainte de 1990, acesta s-a îmbogățit cu o sumedenie de imobile, construcții și terenuri.

 AGECOM și UNIO puse pe butuci

După două decenii de la privatizare, cele două întreprinderi cândva etalon din județele Satu Mare și Maramureș se află în stare de insolvență, ajungând în reorganizare judiciară. AGECOM a intrat în insolvență cu 7 ani în urmă, iar UNIO cu doi ani în urmă. Principala cauza o constituie managementul defectuos, chiar fraudulos, al președintelui-director general Viorel Zoicas. De exemplu, până în 2012 SC UNIO SĂ realiza o producție de circa 10 milioane de lei pe luna, dar în perioada 2012-2019 producția a scăzut continuu, iar nivelul datoriilor și al arieratelor a crescut. Astfel, UNIO nu a reușit să recupereze suma de 7 milioane de lei de la Compania Națională a Huilei Petroșani  și a acumulat datorii de 3 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Decăderea și distrugerea firmei UNIO a început după ce Viorel Zoicas l-a înlăturat, în 2012, din funcția de vicepreședinte al Consiliului de administrație pe Ioan Vasile Tamasan, de care și-a bătut joc, deși erau verișori primari.  Ceilalți doi acționari îl acuză pe Zoicas că ar fi prejudiciat substanțial societatea, respectiv că și-ar fi însușit bani dintr-o plata de 2 milioane lei efectuată de un beneficiar în contul UNIO de la sucursala băncii Intesa Sanpaolo din Baia Mare, precum și că ar fi efectuat deconturi nejustificate sau dubioase (marmură, medicamente, substanțe pentru slăbit s.a.) în valoare de 4,5 milioane de lei (un milion de euro).

Cireașa de pe tort a malversatiunilor lui Zoicas o constituie însă o plata dubioasă de un milion de lei de efectuată de AGECOM firmei CURITIBA INVEST ESTABLISHMENT SRL Baia Mare, o derivată maramureșeană a unei firme off-shore înregistrată în paradisul fiscal din Liechenstein. Plata a fost efectuată în baza unui contract încheiat de Viorel Zoicas cu reprezentanta acestei firme, o anume Cristina Vasilescu, care are un obiect mai mult decât dubios: servicii de furnizare informații și asigurare consultanță de specialitate privind studiul pieței interne și externe referitor la obiective-construcții. Conform unor surse, la mijloc ar fi vorba de o plata mascată pentru achiziționarea hotelului secular Minerul din centrul municipiului Baia Mare, scrie gazetadecluj.ro.

Ulterior, Zoicas a efectuat, cu firma AGECOM, lucrări de renovare la acest hotel în valoare de circa 700.000 de euro, fără știință și aprobarea celorlalți acționari. O astfel de plata întră sub incidența infracțiunii de spălare de bani, dar procurorii maramureșeni n-au avut curajul să-l cerceteze, sub acest aspect, pe potentul om de afaceri.

Încrengături în justiție

Pentru aceste motive, adunarea generală a acționarilor l-a schimbat în 2019 pe Viorel Zoicas din funcția de președinte-director general al firmei Unio. După înlăturarea să,  Zoicas încearcă să-i excludă din societate pe celălalt acționar, inițiind un proces pentru obligarea acestuia la cesionarea fără plata a acțiunilor deținute la SC UNIO SA. Procesul s-a derulat, în prima instanța, la Tribunalul Maramureș, întrucât Zoicas a mutat, după privatizare, sediul SC UNIO SĂ în Baia Mare, într-un birou situat pe stradă Expoziției nr. 1, pentru care a fost plătită o chirie de 3.000 lei/luna.

Potentul om de afaceri a făcut acest lucru pentru că la Baia Mare avea o influență mare asupra justiției, poliției și altor autorități locale, făcând parte, alături de alți potentați maramureșeni, dintr-o încrengătura cu judecători, procurori, polițiști și ofițeri SRI din localitate. Zoicas și-a creat primele relații în justiția locală încă din anii 90, când a obținut contractul și a construit, cu firma AGECOM, noul Palat de Justiție din Baia Mare.

El a profitat de faptul că nasa fiului sau, Laura Cristina Lihet, era judecătoare la Tribunalul Maramureș. Influență să a crescut substanțial după ce nasa Laura a devenit președintele Tribunalului, funcție pe care a deținut-o în perioada 2012-2019. Ulterior s-a pensionat, dar a fost văzută frecvent intrând și ieșind din Palatul de Justiție fără nicio problema, se pare cu aprobarea actualei conduceri a Tribunalului, deși nu ar avea voie legal, accesul fiind restricționat persoanelor neaautorizate, cu atât mai mult în birourile magistraților. De unde se vede că sistemul local PCR (pile, cunoștințe, relații) în care este angrenat Zoicas funcționează în continuare.

Printr-o hotărâre pronunțată în 4 noiembrie 2020, Tribunalul Maramureș a admis acțiunea lui Viorel Zoicas și a obligat acționarul tarat în judecată să-i cesioneze gratuit acțiunile deținute la UNIO. Hotărârea a fost pronunțată de judecătoarea Daniela Ardelean-Waltner, președintele Secției a-ÎI-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, care se află în relații apropiate cu fosta judecătoare și președinta Laura Cristina Lihet. În Palatul de Justiție se vorbește că această a ajutat-o substanțial în carieră de magistrat pe judecătoarea Ardelean-Waltner, inclusiv să devină președinte de secție.

Interesant, dar și dubios este că toate procesele inițiate de Zoicas la Tribunalul Maramureș au fost repartizate și judecate de judecătoarea Ardelean-Waltner. Inclusiv dosarele de insolvență ale AGECOM și Unio au ajuns la această judecătoare, a cărei imparțialitate este mai mult decât discutabilă în condițiile date. Secția condusă de această judecătoare are în Baia Mare renumele că spală faptele și, mai ales, prostiile societăților în insolvență. Lămurirea acestor probleme este de resortul Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.(Valer Marian)