Editura Evenimentul si Capital

Cum DISTRUGE NEOLIBERALISMUL ACTUAL DEMOCRAȚIA? Noam Chomsky: „În vreme ce SALARIILE SCAD, avuția SE ACUMULEAZĂ în câteva BUZUNARE”. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Autor: | | 1 Comentarii | 2642 Vizualizari

V-am obișnuit ca această rubrică să prezinte preponderent ideile dreptei despre provocările pe care trebuie să le înfrunte societatea în care trăim.

O fac pentru că mi se pare că e nevoie de o contrapondere, atâta vreme cât ideologia de stânga - așa-numitul marxism cultural - domină autoritar orice dezatere atât în România,cât și în lumea occidentală.

Astăzi însă voi face o excepție și îi voi da însă cuvântul unuia dintre cei mai influenți gânditori ai stângii din America - Noam Chomsky. Lingvist, filosof și istoric, Chomsky s-a definit întotdeauna ca un om stânga cu simpatii anarho-sindicaliste sau socialist-libertare.

Dar Chomsky este, totodată, un intelectual adevărat care nu se lasă orbit de ideologie și vede realitatea așa cum este.Iar analiza lui asupra societății actuale nu diferă foarte mult de cea a unor grupări politice considerate de dreapta.

Teza fundamentală a lui Chomsky despre momentul actual este că Occidentul se află într-o criză politică fără precedent din pricina modului în care a fost pervertită democrația după mișcările sociale din 1968.

„Democrația socială este numită uneori „epoca de aur a capitalismului modern”.

Aceasta este schimbarea care a apărut în anii '70, odată cu debutul erei neoliberale în care trăim de atunci. Și dacă vă întrebați ce este această eră, principiul său esențial este subminarea mecanismelor de solidaritate socială, de sprijin reciproc și de implicare populară în stabilirea politicilor. Nu spune nimeni asta, firește.

Și, totuși, ceea ce se numește acum „libertate” înseamnă o subordonare față de deciziie unei puteri concentrate, inconsecvente și private. Asta înseamnă că instituțiile de guvernare - sau alte tipuri de asociații care ar permite oamenilor să participe la luarea deciziilor - sunt sistematic slăbite”.

Slăbite în mod volumtar de cercuri cu interese mondiale, lasă să se înțeleagă Chomsky, care dă drept exemplu Uniunea Europeană.

„În Europa, democrația este subminată în mod direct. Deciziile sunt plasate în mâinile unei troici care nu este aleasă: Comisia Europeană, care nu este rezultatul votului alegătorilor europeni; FMI, desigur, nu este ales; și nici Banca Centrală Europeană. Ele iau deciziile.Ca urmare, oamenii sunt foarte supărați că își pierd controlul asupra propriei vieți. Politicile economice le afectează major viața, iar rezultatul sunt furia, deziluzia și așa mai departe.”

Chomsky spune că neoliberalismul, cum numește el democrația liberală, este numitorul comu pe care l-au găsit elitele mondiale de stânga și de dreapta pentru a tempera dorința maselor de a participa la luarea deciziilor politice. „Două documente extrem de importante au fost elaorate la mijlocul anilor '70.

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI