Editura Evenimentul si Capital

ZIUA MANDELA. Fostul preşedinte sud-african împlineşte 95 de ani. Viaţa EROULUI luptei anti-apartheid, în IMAGINI DOCUMENT | GALERIE FOTO VIDEO

09Mandela_reuters
Autor: | | 3 Comentarii | 2066 Vizualizari

Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, împlineşte, astăzi, 95 de ani. Nu este o aniversare fericită pentru eroul luptei anti-apartheid, care se află internat de la începutul lunii iunie, în stare critică, într-un spital din Pretoria.

###Nelson Mandela s-a născut în data de 18 iulie 1918, în satul Mvezo, ca fiu al şefului tribului Thembu, stabilit în acelaşi sat. Prenumele său real era Rolihlahla, care în xhosa, limba oficială a tribului, însemna "scandaladiu", însă ulterior a devenit cunoscut pe numele său tribal, Madiba. Numele Mandela provine de la bunicul acestuia, în timp ce Nelson a fost numele pe care l-a primit de la profesoara sa, de la şcoala metodistă pe care a urmat-o. Nelson Mandela s-a făcut remarcat graţie luptei sale împotriva apartheidului. Absolvent al facultăţilor de drept din cadrul universităţilor Fort Hare şi Witwatersrand, Mandela s-a implicat activ în politica anti-colonialistă din Africa de Sud. Vehemenţa cu care s-a luptat pentru apărarea drepturilor oamenilor i-a adus lui Mandela o condamnare pe viaţă, în anul 1964. Şi-a petrecut doar 27 de ani încarcerat, 18 dintre aceştia într-o închisoare de pe insula Robben, iar acest lucru graţie unor ample proteste, care au dus la eliberarea sa, pe 11 februarie 1990. În anul 1991, devine lider al partidului Congresul African Naţional, după ce în tinereţe fusese membru fondator al organizaţiei de tineret a partidului. Deţine această funcţie până în anul 1997, iar un an mai târziu, ajunge secretar general al Mişcării de Nealiniere, un bloc de naţiuni care se declară independent de celelalte blocuri de putere, precum NATO. Anul 1994 marchează unul din cele mai importante evenimente din viaţa lui Nelson Mandela, dar şi a sud-africanilor, devenind primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi primul ales prin vot universal. Pe întreaga durată a mandatului său, care s-a încheiat în anul 1999, a continuat lupta împotriva aprtheidului şi a combătut rasismul şi sărăcia. Cu un an înaintea alegerii sale ca preşedinte, Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru poziţia sa împotriva discriminării rasiale şi a colonianismului. Premiul l-a împărţit cu Frederik Willem de Klerk, preşedinte al Africii de Sud din 1989 până în 1994, care de asemenea a avut un rol important în lupta anti-apartheid. Pe lângă Premiul Nobel, Nelson Mandela a fost recompensat cu Presidential Medal of Freedom, distincţie acordată de SUA, Ordinul Canadei şi Ordinul Lenin, distincţie a Uniunii Sovietice care se acorda, printre alţii, personalităţilor care se făceau remarcate prin lupta pentru pace. În anul 2009, în semn de apreciere pentru întreaga activitate a fostului lider sud-african, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 18 iulie, aniversarea acestuia, Ziua Mandela. Citiţi mai mult:

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI