Negocieri la SÂNGE în PNL. Bătaie pe locuri ELIGIBILE în lista pentru alegerile europarlamentare. Ce nume noi apar pe listă

A fost o săptămână foarte agitată în PNL. Din cauza cererilor mari pentru a ocupa un loc în fruntea listei reprezentative a partidului pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, nu s-a putut lua o hotărâre în această săptâmână aşa cum era preconizat. Vineri a fost luată hotărârea ca o decizie definitivă în acest sens urmează să fie luată peste două săptămâni.Lista trebuia luată în discuție la ședința de luni, însă liberalii au fost anunțați vineri seara că discuția se amână.

”Ca urmare a faptului ca o mare parte din candidati nu pot fi prezenti pentru sustinerea candidaturilor la alegerile europalamentare, la reuniunile BEx si BPN de luni, 18 februarie 2019 acest punct nu va figura pe ordinea de zi. Vom reprograma audierea candidatilor la o data pe care o vom comunica in timp util”, se arată în mesajul transmis membrilor biroului politic al PNL vineri seara.

Pentru candidatul care va deschide lista au fost vehiculate până acum mai multe nume: Crin Antonescu, omul de afaceri Dragoș Anastasiu, realizatorul de la Realitatea TV, Rareș Bogdan, potrivit g4media.ro

Antonescu n-ar fi acceptat de Ludovic Orban, iar Anastasiu și Bogdan nu doresc sa candideze. Bogdan ar fi fost intens curtat de liberali în ultima perioadă.

Pentru a compensa retragerea lu Antonescu de pe listă, ar fi fost inclusă soția acestuia, Adina Vălean, pe un loc eligibil. Pe data de 18 septembrie, când Crin Antonescu și-a anunțat candidatura pentru europarlamentare, fostul lider liberal declara că soția sa, europarlamentarul Adina Vălean, nu va mai candida pentru un nou manda.

Atacurile lui Antonescu la justiție au contat mult în decizia de a-i retrage candidatura.

Fostul lider al PNL și co-președinte al USL a declarat joi seara, în noiembrie 2018, referitor la posibila ordonanță de amnistie și grațiere dorită de PSD, că ”România nu moare dacă Dragnea va scăpa de un proces”, adăugând că nicio discuție nu e serioasă despre justiție dacă nu vedem că s-au făcut și abuzuri, și exagerări și contaminări nepermise într-o democrație.

„Tot ce pot evalua este că dincolo de această ordonanță, care repet, nu cred să fie dată, dar și dacă e dată, totuși, România nu se oprește acolo, nu moare dacă Dragnea va scăpa de un proces, sau cine mai credeți că scapă prin ea, ci problema societății românești este cum așează după foarte multe lucruri contradictorii, discutabile, această domnie a legii, care este expresia clară a sistemului de justiție în România”, a argumentat Antonescu.

Numele celui are deschide lista este important atât pentru a contracara lista USR+PLUS, care va fi deschisă de Dacian Cioloș, dar și pentru a convinge electoratul din București, unde liberali au pierdut teren masiv.

Potrivit datelor de până acum, lista candidaților ar arăta astfel: Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Cristian Buşoi, Daniel Buda, Adina Vălean, Gheorghe Falcă şi Dan Motreanu. Problema liberalilor, au explicat susele G4Media. este că nici unul dintre cei enuerați în listă nu este însă suficient de cunoscut sau de credibil pentru a trage lista PNL în campania pentru europarlamentare.

Liberalii mizează pe 10 locuri eligibile de eurodeputaţi la alegerile programate pe data de 26 mai, ceea ce înseamnă un scor de 25% – 30% pentru PNL.

Primul loc pe lista de candidaţi va fi decis de Biroul Executiv, la propunerea preşedintelui PNL.

În cadrul listei de candidaţi ai PNL pentru alegerile europarlamentare, fiecare regiune de dezvoltare va avea câte 4 candidaţi plus unul supleant. Cele opt regiuni de dezvoltare vor fi ierarhizate în funcţie de rezultatul la alegerile locale şi parlamentare şi de sondajul de opinie efectuat de partid.