Negocieri cruciale între Rusia și Ucraina. Ce țări ar putea rămâne fără gaz metan

Negocieri cruciale între Rusia și Ucraina. Ce țări ar putea rămâne fără gaz metan

Rusia și Ucraina vor purta discuții săptămâna viitoare pentru tranzitul gazului către Europa, lucru vital pentru mai multe țări dependente de gazul rusesc, inclusiv Republica Moldova.

Rusia și Ucraina reiau săptămâna viitoare negocierile pentru tranzitul gazului către Europa, al căror impas pune în pericol mai multe țări dependente de gazul rusesc, inclusiv Republica Moldova, anunță RADOR.

Există pericolul ca tratativele să se prelungească inclusiv în 2020, când acordul între cele două state nu mai este valabilă. După runda de negocieri care au avut loc de joi la Viena, Naftogaz Ucraina a afirmat că s-au înregistrat anumite progrese, dar formula contractului de tranzit încă se discută, în timp ce Gazprom s-a abţinut de la orice comentarii, data noii runde nefiind anunțată.

În aceste condiții, consumatorii dependenți de tranzitul prin Ucraina, cum este Republica Moldova, dependentă 100%, încearcă să ia măsuri alternative de asigurare a livrărilor de gaze cu începere de la 1 ianuarie. Până acum au fost finalizate, fără rezultate, mai multe runde de negocieri în formula Rusia - Ucraina - UE și Rusia - Ucraina, inclusiv cea de luni de la Paris, cu ocazia primei întâlniri bilaterale între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocieri Rusia- Ucraina

Potrivit informațiilor neoficiale, în discuție este un contract de tranzit pe o perioadă de compromis, 3 sau 5 ani pentru un volum de gaze ce ar urma să se reducă treptat de la 50 la 30 de miliarde de metri cubi/an.

Gazprom pune însă condiția renunțării reciproce la pretențiile financiare și litigiile la curţile de arbitraj, pretenții la care societatea Naftogaz Ucraina refuză să renunțe, cel puțin la cele trei miliarde de dolari ce i-au fost deja atribuite de Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Pretențiile totale ale Naftogaz Ucraina ajung la 22 de miliarde de dolari, fiind respinse de Kremlin care le-a considerat inadmisibile.

Rusia propune Ucrainei să reia importurile directe de gaze rusești, oferind un preț cu 25% mai mic decât cel la care Ucraina cumpără în prezent nominal gaze din UE, care sunt tot gaze rusești, dar cumpărate prin intermediari europeni şi ucraineni. Potrivit surselor din sectorul energiei, unul din subiectele neafișate ale negocierilor sunt interesele intermediarilor ucraineni.

Rusia propune Ucrainei să importe direct 15 miliarde de metri cubi de gaze pe an. La Paris Vladimir Putin a confirmat și promisa reducere cu 25% pentru Naftogaz Ucraina . Putin a confirmat de mai multe ori că tranzitul de gaze prin Ucraina va fi menținut parțial și după intrarea în exploatare a gazoductelor Nord Stream 2 - Rusia, Marea Baltică, Germania, și a firului european al gazoductului Turk Stream - Rusia, Marea Neagră, Turcia, Europa.