Nefăcutele Chinei. Faza pe urși

Nefăcutele Chinei. Faza pe urși

China a dat verde unui medicament bazat pe bilă de urs pentru a-i trata pe pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, relansând controversele cu privire la creșterea urșilor în acest scop.

Asociațiile ecologiste și pentru apărarea animalelor denunță de multă vreme ceea ce denumesc cruzimea chinezilor. În China, mii de urși trăiesc imobilizați în cuști strâmte. Abdomenul lor este perforat de un cateter legat la vezica biliară pentru a le fi recoltată bila.

Bila de urs este la mare căutare în China, unde medicina tradițională afirmă că are calități „terapeutice”, ajutând mai ales la reglarea colesterolului sau la dizolvarea calculilor biliari și a calculilor renali. Dar ce nu are virtuți terapeutice în medicina tradițională chineză?

Însă bila de urs, a cărei eficacitate este controversată, este acum inclusă în recomandările medicale adăugate de Beijing la arsenal de luptă împotriva epidemiei cu noul coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul chinez al Sănătății a recomandat o injecție numită „Tan Re Qing”, obținută din bilă de urs, dar și din pulbere de corn de capră și extracte de plante, pentru pacienții grav atinși de coronavirus.

Regimul președintelui chinez Xi Jinping, căruia îi place să vibreze coarda naționalistă, a lăudat ani de zile virtuțile farmacopeei tradiționale chineze împotriva medicinei occidentale, și de această dată în special în contextul luptei împotriva Covid-19.

Tratamentul „Tan Re Qing” este indicat în tratamentul maladiilor respiratorii, în special în cazul pneumoniei, potrivit producătorului, laboratorul Kaibao din Shanghai.

Pentru asociația Animals Asia Foundation (AAF), recurgerea la bilă de urs în lupta împotriva pandemiei este, în egală măsură, „tragică și contradictorie” pentru că autoritățile chineze au interzis comerțul cu animale sălbatice în scopuri alimentare, ca reacție la apariția virusului SARS- CoV-2.