Necazul altora, atuul României la investiţii

Recesiunea de pe plan mondial va face ca investitorii să-şi îndrepte atenţia din nou spre ţări care vor înregistra creştere economică, precum România, unde aceasta se preconizează a fi de 3,9% anul viitor şi 4,5% în 2010, se arată într-un raport al băncii americane Merrill Lynch.

Totodată, informaţiile băncii estimează pentru România anului 2008 o creştere economică de 8,5%.

„În condiţiile în care multe state se confruntă cu recesiunea, investitorii se vor înghesui către ţările care vor reuşi să înregistreze creştere economică. Cele mai reduse rate de creştere sunt aşteptate în Statele Unite, Spania, Turcia, Taiwan, Italia şi Belgia. Economiile care vor înregistra însă cele mai mari avansuri sunt Qatar, China, India, Peru, Nigeria, Panama, Egipt, Indonezia, Slovacia şi România“, arată raportul.

Analiştii băncii americane se aşteaptă ca inflaţia ţării noastre să se reducă de la 8,1% în 2008 la 5,5% în 2009 şi la 4,7% în 2010. Potrivit acestora, banca centrală din România va reduce dobânda de politică monetară până la 8,75% în 2009 şi va menţine acest nivel şi pe parcursul anului 2010. Deficitele bugetare urcă în toate ţările  „Pe plan mondial, se vor înregistra reduceri de încă 86 de puncte de bază a ratei de politică monetară până la sfârşitul anului viitor, dar această problemă ţine mai mult de relaxarea fiscală. Deficitele bugetare vor urca semnificativ în toate ţările. Statele emergente vor beneficia de investiţii în infrastructură, pe când cele dezvoltate vor reduce şi mai mult dobânzile“, cred reprezentanţii Merrill Lynch. Riscuri există şi asupra monedelor anumitor ţări dacă politicile se schimbă într-un ritm mai accelerat decât cel anticipat. „Cel mai mare risc al scenariului nostru este posibilitatea ca avansul economic şi fluxurile de capital să-şi revină mai repede decât am anticipat.

La fel de mult se poate ca şi iniţiativele instituţiilor de finanţare internaţională să eşueze în încercarea de a susţine statele emergente, fapt care ar putea afecta monedele acestor ţări“, se mai arată în raport. În noiembrie, agenţiile de evaluare Fitch şi S&P au scos ţara noastră din categoria „investment grade“. Cele mai recente date ale Moody’s arată că economia noastră va intra în recesiune anul viitor. Potrivit analiştilor Moody’s, se va înregistra o descreştere a PIB-ului de 0,3%, iar deficitul de cont curent va coborî brusc, de la 13,5% din PIB la 8,2%.

În aceeaşi ordine de idei, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, în urmă cu doar câteva zile, că anul viitor România va avea o creştere economică cuprinsă între 3% şi 6%.