Nebunia UE: Toate mașinile clasice, interzise! În câțiva ani

Nebunia UE: Toate mașinile clasice, interzise! În câțiva ani

Parlamentul European pregătește schimbări drastice în domeniul transporturilor mergând până la interzicerea comercializării, din 2040, a mașinilor cu motoare diesel și benzină.

 

Astfel, proiectului Green Deal al Comisiei Europene prevede că „pentru un viitor prosper, modern, competitiv și neutru din punct de vedere influențelor climatice, toate autoturismele noi introduse pe piața UE trebuie să aibă emisii zero începând cu anul 2040 pentru a îndeplini obiectivele privind atingerea neutralității climatice în 2050 și solicită un cadru politic coerent și proiecte de tranziție care să sprijine acest lucru.”

Rezoluția intră la votul final miercuri, la o zi după ce Comisia von der Leyen a prezentat planul de un trilion de euro pentru „înverzirea Europei” care are un impact major asupra economiei, în special în sectorul auto și al mobilității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezoluția este un instrument legislativ fără putere de lege, dar care pune presiune politică pe celelalte instituții europene.

„Viitoarea strategie pentru mobilitate durabilă și inteligentă prevede ca toate modurile de transport (rutier, feroviar, aviație și transport pe apă) vor trebui să contribuie la decarbonizarea sectorului transporturilor, în conformitate cu obiectivul de atingere a unei economii neutre din punct de vedere climatic, afirmând în același timp că aceasta va fi atât o provocare cât și o oportunitate”, prevede proiectul de rezoluție din Parlamentului European.

Propunerile pentru combaterea poluării generate de autovehicule prevăd standarde de emisii poluante mai stricte începând cu viitoarea normă Euro 7, în special în spectrul emisiilor de CO2, pentru toate categoriile de autovehicule (autoturisme, autoutilitare, camioane). Norma de poluare Euro 7 va intra în vigoare în anul 2025, în viitorul apropiat urmând a fi definitivați parametrii acesteia.

Marți, Comisia Europeană a prezentat planurile care vizează investiții și scheme de susținere de 1 trilion de euro (o mie de miliarde de euro) pentru a susține Green Deal, marea politică de mediu prin care UE va deveni până în 2050 neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră.

Documente publicate de Comisia Europeană se numesc European Green Deal Investment Plan și Just Transition Mechanism. Ele creionează marile direcții în care Comisia Europeană își va proiecta investițiile în următoarele decenii pentru a atenua masiv impactul asupra mediului.

Cele două documente prevăd și mecanismul prin care statele și regiunile grav afectate de de-carbonificare vor fi ajutate să treacă peste impactul închiderii unor industrii intens poluatoare.

Ursula von der Leyen, care conduce Comisia Europeană a prezentat pe 11 decembrie documentul strategic „The European Green Deal”, o comunicare ce stabilește cele mai ambițioase ținte anti-poluare din istorie. Documentul arată că executivul european vrea ca UE să devină până în 2050 neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră. De asemenea, Comisia vrea ca până în 2050 creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor naturale, informează g4media.ro.