Nebuloasa învestirii Guvernului. Orban arată spre Parlament, partidele nu pricep jocul

orban, citu, pnl, congres pnl, alegeri onl, campanie pnl

Președintele PNL, premierul interimar Ludovic Orban, aruncă responsabilitatea învestirii/neînvestirii Guvernului Cîțu pe spatele Parlamentului.

Declarațiile sale vin în contextul în care mai mulți lideri politici s-au plâns că din negocierile pentru coagularea unei majorități parlamentare în jurul lui Florin Cîțu nu au înțeles dacă premierul desemnat dorește să-și treacă Guvernul prin Parlament sau să-l pice.

Ludovic Orban a declarat că decizia de învestire a Guvernului Cîţu este în mâna Parlamentului, iar PNL va acţiona conform procedurilor constituţionale.

„Noi am purtat discuţii, negocieri, am încercat să formăm o majoritate, miniştrii noştri s-au prezentat în comisii la un nivel foarte bun, într-o evidentă creştere, de altfel se şi vede că au şi obosit să le dea aviz negativ candidaţilor noştri de miniştri, foarte mulţi primind aviz favorabil. Prestaţia Guvernului, care, de fapt, este în funcţie, este o prestaţie extrem de serioasă, care abordează cu maximă responsabilitate toate problemele României şi care împinge înainte toate proiectele de dezvoltare. Ca atare, ce va face Parlamentul va face Parlamentul. PNL va acţiona în conformitate cu prevederile constituţionale, cum este normal”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul liberal nu a rata ocazia de a acuza PSD că blochează procedurile parlamentare de învestire a Guvernului, la nivelul Birourilor permanente ale celor două Camere care nu au fixat data pentru votul de învestire.

„Repet ceea ce am spus privitor la boicotul PSD. După ce au boicotat prima învestire, după ce au atacat la CCR, invocând o inepţie care nu are nicio legătură cu Constituţia, au mai creat un precedent periculos pentru România, şi anume, în Birourile permanente reunite, la planificarea procedurii de învestire, nu au prevăzut data plenului Camerelor reunite la care trebuie să se dea votul de învestire. Au prevăzut doar datele audierii miniştrilor în comisie. Aşa ceva nu s-a întâmplat în 30 de ani şi arată că PSD nu înţelege nimic din democraţie, calcă în picioare Constituţia şi voinţa cetăţenilor", a spus Orban.

Liderii politici nu înțeleg ce vor liberalii

CALIN POPESCU TARICEANU, ALDE

Zilele trecute, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu caracteriza negocierile purtate de Florin Cîțu, pentru obținerea votului de învestire, drept un simulacru. Tăriceanu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la lipsa de transparență în a liberalilor, arătând că nimeni nu înțelege care sunt intențiile acestora.

„(…) În loc de asta, văd că asistăm la un simulacru de negocieri din care nimeni nu înțelege ce negociază premierul desemnat, să-și treacă guvernul sau să-l trântească. Consider această scenetă prost scrisă ca fiind o nouă încercare de fentare a românilor și a deciziei Curții Constituționale”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu într-o postare pe Facebook.

Nici liderul USR, Dan Barna, nu a fost mai lămurit în legătură cu dorința lui Florin Cîțu în legătură cu votul din Parlament. După discuțiile cu liberali, liderul USR a declarat că PNL nu a abordat o discuție pe tema votului pe care l-ar dori învestitură, pro sau contra.

„A fost cumva interesantă poziţionarea în cadrul acestei discuţii pentru că nu a existat o solicitare într-un fel saul altul de a vota sau de a nu vota acest guvern. Suntem doar în logica constituţională în care trebuie îndeplinite procedurile parlamentare necesare. (…) Dincolo de asta, repet şi e cumva surprinzător, nu a existat o solicitare expresă legată de vot”, a spus Dan Barna.

USR_DAN BARNA

Pe de altă parte, PSD a anunțat că parlamentarii săi vor asigura cvorumul la ședința de învestire, dar vor vota împotrivă. În schimb, Victor Ponta, liderul Pro România, a anunțat că el și colegii săi de partid vor vota Guvernul Cîțu cu condiția ca liberalii să voteze la vedere pentru învestire.