Un neamţ a fost prins în timp ce conducea autoturismul cu 219 km/h, pe autostrada Transilvania. Cetăţeanul german le-a spus poliţiştilor că a crezut că în România, viteza de circulaţie pe autorstrăzi nu este limitată, la fel ca şi în ţara lui de origine. Sancţiunile dictate nu i se pot aplica.
Bărbatul are 46 de ani şi mergea spre Sibiu, unde urma să petreacă Paştele, alături de mai multe rude. De la Gilău, pentru a scurta drumul, cetăţeanul străin s-a urcat pe Autostrada Transilvania şi a fost prins la km 12, circulând cu o viteză mult mai mare decât cea legală.
Poliţiştii au dispus ridicarea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o durată de 90 de zile şi amendarea şoferului cu 850 de lei. Cele două sancţiuni nu îi pot fi aplicate cetăţeanului german, care poate părăsi oricând teritoriul naţional fără să fie întrebat de cineva dacă şi-a plătit amenda.
Interesant este faptul că niciuna dintre cele două sancţiuni ale poliţiştilor clujeni nu îl va face pe german să simtă că a fost oprit de poliţia Română. Decizia de suspendare a permisului de conducere este valabilă doar pe teritoriul României, în timp ce amenda i se va comunica acasă. "Permisul va fi trimis la Direcţia Rutieră iar de acolo la Ambasada Germaniei şi mai departe la adresa de domiciliu. Decizia de suspendare a dreptului de a conduce este valabilă doar pe teritoriul României. În ceea ce priveşte amenda, procesul verbal va fi expediat în Germania, la adresa de domiciliu, şi nu vom ştii dacă va fi plătită sau nu", spune un poliţist clujean de la Serviciul Poliţiei Rutiere Cluj.
Deşi, România a intrat în Uniunea Europeană, nu şi-a armonizat legislaţia în materie cu celelalte ţări. De exemplu, în Germania sau Ungaria, şoferul are obligaţia să achite pe loc amenda dictată de poliţist. Dacă nu o face, autoturismul este sechestrat în curtea Poliţiei, până la dovada plăţii amenzii.