Editura Evenimentul si Capital

Șora și Djuvara au fost decorați astăzi de Klaus Iohannis: "România a fost binecuvântată cu intelectuali de marcă, având privilegiul de a contribui la progresul ei"

Neagu Djuvara
Autor: | | 2 Comentarii | 611 Vizualizari

Istoricul Neagu Djuvara și filosoful Mihai Şora vor fi decoraţi astăzi, la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Șora a scris pe Facebook că amândoi vor fi "emoţionaţi şi mititeluţi" pe lângă preşedinte, "care va fi foarte-foarte înalt".

Update 18:00: Ceremonia în care cei doi coloşi ai culturii române au fost decoraţi de către preşedintele României s-a încheiat. Klaus Iohannis le-a transmis celor doi un mesaj de mulţumire pentru aportul adus dezvoltării domeniilor istoriei şi filosofiei în România.

Este o onoare pentru mine să vă înmânez distincţia Steaua României, cinstind astfel opera omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. Vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieţi şi caractere exemplare. România a fost binecuvântată cu intelectuali de marcă, având privilegiul de a contribui la progresul ei.Aţi trasat în domeniul istoriei şi filosofiei, repere de cunoaştere deosebite.

Distinsule domn Djuvara, domnule Şora, opera dumneavoastră va rămâne mereu tânără. Viitorul va reţine că valorile României democratice se sprijină şi pe opera dumneavoastră bogată. Pentru tot ce aţi dăruit spiritului românesc, vă mulţumesc încă o dată în numele meu, al statului român şi al cetăţenilor săi şi vă urez la mulţi ani, a declarat preşedintele României.

Atât Neagu Djuvara cât şi Mihai Şora au fost puternic emoţionaţi de acest gest, iar discursurile celor doi intelectuali au fost modeste, dar pline de recunoştinţă.

Şora: Mă simt foarte măgulit şi cam strivit de aşa întâmplări ca la 100 de ani să mai am prilejul de a mai primi decoraţii. Vă mulţumesc!

Djuvara: Sunt foarte mişcat şi mulţumesc din tot sufletul pentru această decoraţie pe care o primesc ca o mare onoare. Nu ştiu în ce măsură o merit, dar sunt recunoscător.


"Ultima dată când am primit o decoraţie, floricica respectivă s-a încăpăţânat să se desprindă de purtător. Costumul prea scrobit, purtătorul prea mişcat, - nu ştiu: cert este că floricica... nu şi nu; nu voia cu nici un chip să stea acolo unde Preşedintele se străduia să o agaţe. Or, să cazi o dată - fie (i se poate întâmpla oricui). Dar să cazi de două ori devine imediat un prilej de veselie (conform clasicelor manuale de umor involuntar). Din fericire, Preşedintele Băsescu, investit, la vremea respectivă, cu misiunea prinderii floricelei buclucaşe, a salvat momentul; nu mai reţin ce a spus, dar ştiu că ne-am distrat şi, până la urmă, s-a găsit un ac de siguranţă care să stea cuminte şi să răspundă comenzilor şefului Statului", a povestit Mihai Şora, ieri, pe pagina sa de Facebook. Filosoful a mai scris că şi el, şi Neagu Djuvara vor fi emoţionaţi când vor fi decoraţi de preşedintele Iohannis. "Dragi prieteni, mâine va fi o zi destul de grea pentru mine (şi, bănuiesc, şi pentru coetaneul meu, Neagu Djuvara). Îndrăznesc să-i rog pe domnii jurnalişti să fie îngăduitori cu noi: s-ar putea să avem iarăşi parte de o floricică neascultătoare. În orice caz, şi Neagu Djuvara, şi eu vom fi emoţionaţi şi mititeluţi pe lângă Preşedintele Iohannis, - care va fi foarte-foarte înalt", a susținut Mihai Şora, care a căutat un costum adecvat pentru această ceremonie. "Cu prilejul acestei decoraţii, Luiza şi cu mine am bătut, de-a lungul şi de-a latul, tot etajul bărbătesc al magazinului Unirea, în căutarea unui costum. Ceea ce nu le dorim nici duşmanilor noştri (dacă, printr-un nefericit accident al biografiei lor, s-ar întâmpla să existe şi astfel de oameni)", a mai povestit Mihai Şora. În luna august, Iohannis i-a conferit lui Mihai Şora Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării şi educaţiei, prin care a îmbogăţit cultura românească şi universală, pentru rolul avut în consolidarea democraţiei în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generaţii".

Şeful statului i-a acordat aceeaşi distincţie şi lui Neagu Djuvara "cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului".

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI