Ne condamnam copiii la moarte

Ingeri in purgatoriul cancerului: loviti de lipsurile din sistemul de sanatate, dar si de lipsa de timp a parintilor. Sansele de supravietuire a copiilor scad din cauza lipsurilor sistemului de sanatate.

Numerosi cititori impresionati de drama copiilor bolnavi de cancer prezentati ieri in articolul „Celelalte 10.000 de Teodore” s-au oferit sa-i sprijine pe acestia.

Asta nu rezolva insa problemele de fond ale sistemului de sanatate. Jumatate dintre copiii diagnosticati cu cancer pierd lupta din cauza diverselor capcane: micutii nu au acces la medicamente potrivite si la timp, iar drumul pana la stabilirea diagnosticului este foarte lung.

Nu avem citostatice bune. In 1993 a fost retras de pe piata primul dintre cele trei citostatice care ar fi crescut cu mult sansele de supravietuire a micutilor bolnavi de cancer.

„In 1993 nu am mai putut folosi medicamentul procarbazina. In 1996 a fost retras daunoblastinul, iar in anul 2000 a disparut si dactinomicina. Toate trei erau citostatice ieftine si se foloseau in toate sectiile de oncopediatrie din tara. Acum suntem constransi sa facem tratamente cu inlocuitori”, afirma Eugen Gruber, medic pediatru cu specializare in oncopediatrie la Institutul Oncologic din Capitala. In multe cazuri, parintii cumpara medicamentele din tarile occidentale.

Diagnosticul se pune tarziu. „Parintii nu au timp pentru copii, unii fiind plecati sa munceasca in strainatate, si nu vad simptomele. Pe de alta parte, boala se manifesta prin semne nespecifice: copilul nu mai mananca, este apatic, nu se mai joaca, il doare piciorul sau schioapata, in functie de tipul de cancer”, mai spune Eugen Gruber.

De regula, parintii merg cu copilul la medicul de familie, caruia ii este aproape imposibil sa puna un diagnostic de cancer. De la medicul de familie, copilul este trimis la pediatrie, unde se poate stabili suspiciunea de cancer. De multe ori, copiilor diagnosticati cu cancer la os le este amputat membrul afectat. Ca sa nu se mai ajunga aici, ar fi nevoie de proteze interne.

Nu avem suficienta aparatura. Accesul gratuit la examenul imagistic este o alta cauza a dramelor copiilor bolnavi de cancer. Multi micuti sunt pusi pe liste de asteptare. La toate acestea se adauga si numarul insuficient de specialisti in oncopediatrie si de asistente.

Lipsurile sistemului fac sa nu se stie foarte exact nici numarul acestor copii. Statisticile puse la dispozitie de Ministerului Sanatatii arata ca, anual, sunt internati in spitale pentru tratamente peste 10.000 de copii. Dintre acestia este posibil ca unii sa fie internati si de doua ori. Nu se stie insa cati. 

Ajutor pentru Anita si Marian

Copiii bolnavi de cancer prezentati in ziarul de ieri au impresionat pana la lacrimi multi cititori care s-au oferit sa-i ajute. Atat pentru Marian, baietelul de 4 ani care sufera de leucemie, cat si pentru Anita, fetita de 14 ani diagnosticata cu cancer osos exista conturi deschisa.

Pentru Marian, contul este RO75BTRL04301201I37583XX, deschis la Banca Transilvania, filiala Brancoveanu, pe numele mamei, Vasilica Dasca. Numarul de telefon unde poate fi contactata mama copilului este 0729.234.026.

Pentru Anita puteti depune bani in contul RO76RZBR0000060008419498, deschis la Raiffeisen Bank, filiala Tecuci, pe numele tatalui, Gheoghe Calin. Numarul de telefon unde poate fi contactata Anita sau mama ei este 0740.331.968.

TUMOARE CEREBRALA LA 6 ANI

„Cand ma fac bine, vreau sa merg in parcul de distractii”

Eusebiu s-a trezit din somn cu o convulsie. Acesta a fost primul semnal care le-a atras atentia bunicilor. Initial, au crezut ca baietelul de sase ani si opt luni are o cadere de calciu. „Intr-o alta zi, ma uitam la un film pe calculator si mi-a amortit mana”, isi aminteste Eusebiu.

Mai intai, bunicii l-au dus la medicul de familie si, pe urma, la psihiatru. „La Spitalul Obregia s-a depistat tumoarea cerebrala si ni s-a recomandat sa mergem la Spitalul Bagdasar pentru operatia care a avut loc in luna august, anul acesta. Dupa ce l-au tuns, inainte de operatie, Eusebiu a zis cu umor: „Aveam 6.800 de fire de par si mi le-ai dat jos pe toate”. A fost foarte curajos si mi-a zis: „Sa stai in sala ca sa-mi spui cum imi sparg astia capul”„, povesteste bunica baiatului. Operatia a durat patru ore.

Acum, Eusebiu este internat in Sectia de oncopediatrie de la Institutul Oncologic Fundeni, unde face tratamente cu raze si citostatice.

Inainte de a se imbolnavi, Eusebiu canta intr-un cor la o biserica baptista. „De la 3 ani cant”, spune baietelul, sprijinindu-se cu barbia in cot si privindu-ma jucaus cu coada ochiului. Primul lucru pe care vrea sa-l faca dupa ce se va insanatosi este sa mearga intr-un parc de distractii. Planurile lui pe termen lung sunt si mai mari. „Vreau sa ma fac locotenent, vanator si reporter”, spune, pe nerasuflate, Eusebiu. Pana atunci, asteapta sa-si revada parintii, plecati in Spania sa munceasca. Se vor intoarce la inceputul lunii viitoare, pe 5 noiembrie.

Cei care doresc sa-l ajute pe Eusebiu pot dona in contul RO52INGB0000999900551032. Contul este deschis la Bancpost, in Alexandria (Teleorman).

CANCER LA OASE Sa-i dam o mana de ajutor lui Alexandru! 15.000 de euro. Atat a reusit sa stranga familia lui Alexandru Otelea, un tanar de 18 ani, diagnosticat cu cancer osos. Alexandru mai are nevoie de inca 15.000 de euro pentru a putea face in Italia operatia care ii va salva bratul drept. „Daca vom strange mai multi bani, vom face o fundatie ca sa-i ajutam si pe ceilalti copii bolnavi de cancer, deoarece sunt foarte multi. Si spitalul trebuie ajutat. Doctorii se zbat, dar si noi trebuie sa-i ajutam”, afirma mama lui Alexandru, o femeie de 42 de ani care lupta cu toate fortele sa-si salveze fiul.

Totul a inceput cu o durere la umarul drept, asemanatoare cu febra musculara. „In luna august, deja nu ma mai puteam sprijini pe mana”, isi aminteste Alexandru. Prima data, au mers la Spitalul „Marie Curie” unde medicii i-au pus diagnosticul de cancer. Vestea i-a socat pe toti, asa ca au mers si la Spitalul „Victor Babes”. Acolo, medicii au confirmat diagnosticul. Alexandru face acum tratamente cu citostatice, iar pe 7 ianuarie, spera sa mearga in Italia sa se opereze.

„Colegii mei de la Liceul Caragiale ma sustin, au donat bani si o sa faca si un spectacol pentru strangere de fonduri, care va avea loc la liceu, miercurea viitoare”, spune Alexandru.

Cei care-l pot ajuta pe Alexandru pot dona in conturile: > RO79RZBR0000060009672684, in euro > RO23RZBR0000060009329827, in lei. Conturile sunt deschise la Raiffeisen Bank, agentia Berceni, pe numele mamei lui Alexandru, Anisoara Otelea. 

MOBILIZARE

„N-as suporta sa trec peste articol doar cu o amintire”

Articolul „Celelalte 10.000 de Teodore” a starnit numeroase reactii din partea cititorilor ziarului nostru. Ieri, telefoanele redactiei au sunat incontinuu, am primit zeci de mailuri inca de la primele ore ale diminetii, iar pe forum multi romani din tara si din diaspora si-au exprimat regretul fata de suferinta copiilor bolnavi de cancer si si-au oferit sprijinul material.

O parte dintre cititori au reusit sa se mobilizeze si au donat inca de ieri in contul lui Marian si al Anitei, cei doi copii bolnavi care au aparut in ziarul de ieri. Iata cateva dintre mesajele cititorilor care ne-au fost alaturi. „Pana astazi nu am avut idee ca sunt atat de multe drame. Am stiut dintotdeauna ca viata este nedreapta si am acceptat asta ca pe o axioma”, ne-a scris Dan Purice.

Multi copii nevinovati, bolnavi de cancer, sufera impreuna cu familiile lor in anonimat, iar in multe cazuri se sting nestiuti de nimeni, fara sa mai apara in vreo statistica oficiala. „Nu pot ramane indiferent, n-as suporta daca as trece pur si simplu de subiect cu o singura amintire ramasa”, mai spune Dan Purice.

„Sa fi fost fotograf, mi-ar fi scapat aparatul din mana”

Printre primele mailuri sosite la redactie se numara cel al omului de afaceri Mihai Baron, un roman stabilit in Canada inca din 1998, precum si cel al lui Ciprian Zafiu, din Hamburg.

Primul a promis ca ii va dona Anitei un laptop, cel de-al doilea vrea sa dea bani pentru tratamentul copiilor, pentru niste fructe, pentru o jucarie. „Ti se rupe sufletul cand privesti in ochii tristi ai lui Marian. Sa fi fost fotograful dumneavoastra mi-ar fi scapat aparatul din mana. Pozele sunt sfasietoare pana la lacrimi. Sprijiniti-ne sa putem ajuta acest copil, creati un cont si publicati-l”, ne-a rugat acesta. (Mihaela Naftanaila)

Cititi si:

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer

Celelalte 10.000 de Teodore

Teodora incepe lupta cu cancerul