Evenimentul Zilei > International > Ne așteaptă un nou val de imigranți? Grecia mai face un gard la frontiera cu Turcia
Ne așteaptă un nou val de imigranți? Grecia mai face un gard la frontiera cu Turcia

Ne așteaptă un nou val de imigranți? Grecia mai face un gard la frontiera cu Turcia

Un nou gard la frontiera dintre Grecia şi Turcia va fi ridicat până în luna aprilie a anului viitor, pentru a descuraja trecerea migranţilor, a anunţat sâmbătă cabinetul premierului grec Kyriakos Mitsotakis, informează AFP şi dpa.

Mitsotakis, care a făcut o vizită în regiunea Evros, din nord-estul Greciei, pentru a inspecta stadiul acestui proiect, a declarat că gardul va fi construit în zona localităţii Ferres, de-a lungul râului Evros.

”Prim-ministrul a promis să viziteze regiunea din nou până în aprilie, dată la care proiectul trebuie să fie realizat”, au indicat surse din guvernul de la Atena.

Autorităţile greceşti recrutează încă 400 de poliţişti de frontieră care vor fi desfăşuraţi în regiunea Evros şi ia în calcul consolidarea unei bariere frontaliere deja existentă cu o lungime de 11 kilometri, în zona punctului de trecere Kastanies-Kapikule.

Construirea unui gard de 26 de kilometri în regiunea Evros a fost anunţată după tentativele de intrare a unor migranţi încurajaţi de Turcia, în februarie şi martie acest an.

Grecia a reuşit să oprească majoritatea trecerilor ilegale de migranţi, în timp ce Uniunea Europeană a trimis în zonă un număr suplimentar de reprezentanţi ai Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex), scrie Agerpres.

Frontiera greco-turcă a fost la începutul anului scena unor noi ciocniri între poliţişti greci, care au tras cu grenade lacrimogene, şi migranţi care au aruncat cu pietre.

Scenele de coșmar s-au petrecut pe fondul anunțului Uniunii Europene, cum că refugiaţilor uşa le este închisă, relatează AFP.

Tot acest val de migrație survine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la 28 februarie deschiderea frontierelor turce către UE. Astfel, câteva mii de migranţi s-au îndreptat către Grecia, trezind în Europa amintirea crizei migraţiei din 2015.

UE a denunţat aprig un „şantaj” cu migranţi, în contextul în care Ankara reclamă o susţinere occidentală în Siria, o ţară în care Turcia poartă o operaţiune militară şi se confruntă cu un aflux de deplasaţi către frontiera sa.

UE a transmis vineri un mesaj migranţilor vizând să-i descurajeze să se ducă la frontiera turco-greacă.

„Vreau să transmit un mesaj clar: nu mergeţi la frontieră. Frontiera nu este deschisă”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre UE la Zagreb.

Cozmin Gușă aruncă bomba! Noul cuplu nociv de pe scena politicii românești

Mesaj clar de la NATO pentru Erdogan. Îi este interzis

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: