Evenimentul Zilei > Justitie > CRIZĂ ÎN CSM Georgiana Iorgulescu a demisionat
CRIZĂ ÎN CSM Georgiana Iorgulescu a demisionat

CRIZĂ ÎN CSM Georgiana Iorgulescu a demisionat

Georgiana Iorgulescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile a demisionat la finalul şedinţei de astăzi.

UPDATE ora 17.40 CSM a anunţat că în cadrul următoarei şedinţe, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va lua act de cererea Georgianei Camelia Iorgulescu şi va informa Senatul României în vederea declanşării procedurii de desemnare a unui nou reprezentat al societăţii civile.
Trei locuri vacante în CSM
În acest moment în CSM sunt trei locuri vacante.
Procurorul George Bălan, reprezentant al Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, este suspendat ca urmare a unei anchete a DNA.
Fotoliul Monei Pivniceru, de reprezentant al Curţii Supreme, nu este dorit de următoarea clasată al alegeri, judecătoarea Gabriela Bîrsan. Interimar ar putea fi numit judecătorul Adrian Bordea.
Nemulţumită soluţionarea demisiei Monei Pivniceru
Georgiana Iorgulescu a declarat că este nemulţumită de modul în care funcţionează CSM, referindu-se la demisia Monei Pivniceru. "În opinia mea, trebuia să se ia act mai întâi de demisia din magistratură, din calitatea de judecător, cererea de demisie din CSM rămânând fără obiect. Dacă nu mai eşti judecător, nu mai poţi să faci parte din CSM. Între jurişti, pentru mine lucrurile stăteau într-un fel, pentru alţii în cu totul alt fel’, a explicat Iorgulescu.
Ea a adăugat că demisia Monei Pivniceru ar fi trebuit să fie o pură formalitate la CSM, însă ‘totul s-a transformat într-un lucru extrem de grav’. ‘Cred că rolul meu este mult mai bine în rândul societăţii civile din care provin. (…) Am venit joi la CSM doar pentru a asigura cvorumul, însă acest mod de lucru este contrar acestei instituţii, motiv pentru care doresc să mă depărtez de instituţia în sine. Ştiţi cum e, când există o coliziune tot timpul între nişte valori şi crezuri, la un moment dat cineva cedează’, a susţinut Iorgulescu.
Reprezentanta societăţii civile
Aceasta şi-a depus demisia, plenul CSM urmând să ia act de iniţiativă. Iorgulescu s-a remarcat prin poziţia critică faţă de colega sa Corina Dumitrescu, celălalt reprezentant al societăţii civile în CSM, după ce aceasta din urmă a declarat că a candidat pentru funcţie la propunerea PSD.
Susţinătoarea Monei Pivniceru, prietena familiei Costiniu
În acelaşi timp, Iorgulescu este o susţinătoare declarată a Monei Pivniceru. Prietenă la cataramă cu soţii judecători Viorica şi Florin Costiniu, Iorgulescu s-a opus propunerii ca fostul preşedinte al AMR să nu mai judece dosarele DNA după ce soţul său a fost trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie.
Este în CSM de un an
Plenul Senatului a ales-o, în iunie 2011, pe Georgiana Iorgulescu ca reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii. Votul a fost: pentru 59, împotriva 50, abţineri 3. Georgiana Iorgulescu a fost propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, Centrul de Resurse Juridice şi Asociatia Pro Democraţia.