„Suntem în aceeaşi alianţă. Cred că va trebui să avem rapid cu Turcia o explicaţie majoră, grea, sinceră, publică pentru a şti de care parte este una, de care parte este cealaltă şi unde sunt interesele noastre comune şi să se spună toate acestea în mod clar, altfel nu vom ieşi din această” situaţie, a afirmat Le Drian în Senat.

„O explicaţie majoră se impune. Ea este necesară în relaţiile noastre cu Turcia, dar este necesară şi în cadrul Alianţei (…) Evenimentele actuale ne cer” aceasta, a insistat el.

Ministrul a menţionat ‘cel puţin patru ambiguităţi’ ale Turciei faţă de aliaţii săi din NATO, fie că este vorba despre relaţiile sale cu Rusia, intervenţia împotriva kurzilor sirieni în octombrie 2019, conflictele de delimitare a zonelor maritime în estul Mediteranei sau ‘şantajul’ cu migranţii.

„Turcia tocmai a solicitat NATO sprijin militar şi măsuri de reasigurare în domeniul apărării aeriene şi antirachetă şi, în acelaşi timp, cumpără sisteme S-400 de la Rusia, a căror interoperabilitate în cadrul NATO nu a fost dovedită, dimpotrivă”, a subliniat el.

„Când este atacată la Idlib, atunci Turcia se întoarce spre NATO spunând:’Vreau să aplicaţi articolul 4, care cere solidaritatea aliaţilor, dar în acelaşi timp ea instrumentalizează cu cinism migranţii”, a declarat ministrul de externe francez.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE