NATO pune piciorul în pragul Rusiei: „Consolidăm substanţial capacităţile de apărare”

NATO pune piciorul în pragul Rusiei: „Consolidăm substanţial capacităţile de apărare”

NATO pune piciorul în pragul Rusiei și își reafirmă angajamentul faţă de clauza apărării colective, subliniind că parteneriatul transatlantic rămâne pilonul acestei apărări.

Acţiunile agresive ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică, la fel ca și acțiunile teroriste. Afirmația a fost introdusă într-o declarație comună a miniștrilor de externe a statelor NATO. Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale NATO s-au reunit marți la Bruxelles.

Cu prilejul reuniunii, Alianța Nord-atlantică își reafirmă angajamentul față de clauza apărării colective. Este vorba despre  articolul 5 din Tratatul de la Washington care stabilește că NATO intervine împotriva unui agresor care atacă un stat membru.

În timpul întrunirii miniștrii și-au reafirmat angajamentul ţărilor lor faţă de clauza apărării. Aceștia au subliniat că parteneriatul transatlantic rămâne pilonul acestei apărări, esenţial pentru coeziunea politică a organizaţiei şi pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, potrivit nato.int.

Ne puteți urmări și pe Google News

„NATO este fundamentul apărării noastre colective. Împreună reafirmăm angajamentul nostru solemn faţă de Tratatul de la Washington, inclusiv acela că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor, aşa cum este înscris în articolul 5. NATO este cea mai puternică alianţă din istorie, garantând libertatea unui miliard de oameni, integritatea teritoriului nostru şi protecţia valorilor noastre”, se arată în declarația adoptată la Bruxelles.

NATO este o alianță defensivă

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, miniștrii au reamintit că NATO este o alianță defensivă. Aceasta nu reprezintă o amenințare pentru nici o altă țară.

„Ca răspuns la un mediu de securitate mai periculos şi impredictibil, consolidăm substanţial capacităţile de apărare şi descurajare, atitudinea şi flexibilitatea NATO, susţinute de şapte ani consecutivi de creştere a cheltuielilor pentru apărare, forţe mai capabile şi pregătite, desfăşurări semnificative în misiuni şi operaţiuni şi angajamente mai profunde cu partenerii”, se mai arată în documetul citat.

Acțiunile Rusiei constituie o amenințare pentru NATO

Semnatarii declarației atenționează că acţiunile agresive ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, terorismul în toate formele şi manifestările sale rămâne o ameninţare persistentă pentru toate ţările aliate.

Pe de altă parte, miniştrii au subliniat că pandemia de COVID-19 ilustrează încă o dată că NATO întâmpină provocări în mod constant.

„Parteneriatul transatlantic rămâne piatra de temelie a apărării noastre colective, crucial pentru coeziunea noastră politică, şi un pilon esenţial al ordinii internaţionale bazate pe reguli”, au accentuat participanţii.

Reuniunea celor treizeci de miniștri se va încheia miercuri, 24 martie.

Citește și:

Antony Blinken dorește să reconstruiască și să revitalizeze NATO. Declarația secretarului de stat american la Bruxelles