Evenimentul Zilei > International > NATO nu mai are nervi pentru Erdogan. Turcia se joacă cu focul, iar focul e SUA
NATO nu mai are nervi pentru Erdogan. Turcia se joacă cu focul, iar focul e SUA

NATO nu mai are nervi pentru Erdogan. Turcia se joacă cu focul, iar focul e SUA

La sfârșitul reuniunii virtuale a miniștrilor de Externe din statele membre, a apărut foarte clar că Ankara era practic izolată printre cei 30 de membri ai Alianței Nord Atlantice.

S-400, linia roșie a americanilor

Asfel că, în timpul recentei  reuniuni prin videoconferință a miniștrilor de Externe din țările membre NATO, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a criticat aspru Turcia.

Pompeo a denunţat „încălcările” regulilor Alianţei şi „politica faptului împlinit” practicată de Ankara în mai multe crize regionale. Secretarul american de Stat a denunţat „cadoul” făcut de Ankara Rusiei prin cumpărarea sistemului de apărare antirachetă mobil S400 care „nu este interoperabil cu sistemele NATO”.

Mike Pompeo, care a călătorit recent la Istanbul fără să se întâlnească cu oficiali turci,  a deplâns, de asemenea, „luarea drept ostatice” a planurilor de apărare şi a parteneriatelor dorite de NATO, o atitudine care „slăbeşte coeziunea Alianţei”.

De partea sa, ministrul francez al afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, cu toate că relațiile franco-turce sunt în prezent foarte proaspete, a denunțat și el comportamentul Ankarei, potrivit Politico, estimând că „coeziunea în cadrul Alianței ar fi imposibil de realizat dacă Turcia ar imita intervenționismul agresiv al Rusiei”.

Alți participanți la această întâlnire au fost catalizați de Pompeo, de parcă acesta din urmă i-ar fi dezinhibat, spune AFP. Chiar și ministrul afacerilor externe din Luxemburg a declarat că regretă că un „stat aliat, Turcia, a fost direct implicat în conflictul din Nagorno Karabah, facilitând implicarea mercenarilor din Siria”.

„Până la sfârșitul reuniunii, era clar că Turcia era practic izolată printre cei 30 de membri ai Alianței. Un apel reînnoit de la Mevlut Çavusoglu, șeful diplomației turce, pentru ca NATO să joace un rol în războiul civil din Libia a fost respins de ceilalți aliați, care au acuzat Turcia că a agravat conflictul prin trimiterea de arme și mercenari pentru a sprijini guvernul de uniune națională de la Tripoli ”, scrie Politico.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.