NATO nu mai are nervi pentru Erdogan. Turcia se joacă cu focul, iar focul e SUA

NATO nu mai are nervi pentru Erdogan. Turcia se joacă cu focul, iar focul e SUA

La sfârșitul reuniunii virtuale a miniștrilor de Externe din statele membre, a apărut foarte clar că Ankara era practic izolată printre cei 30 de membri ai Alianței Nord Atlantice.

Grecia ia caimacul

Și, de mai multe luni, mai multe elemente tind să arate că Statele Unite se distanțează de Turcia. Țară unde, totuși, au o bază importantă majoră, cea de la Incirlik. Bază care găzduiește , printre altele, și un depozit de bombe nucleare tactice B-61, în cadrul NATO.

Mai ales că relațiile dintre cele două țări au cunoscut unele tensiuni de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă.

În 2019, Statele Unite și-au consolidat relațiile militare cu Grecia. Și au dat sentimentul căutării în patria lui Homer a unei alternative la baza Incirlik, pe care președintele Erdogan a amenințat, de altfel, de mai multe ori, că o va închide cu de la sine putere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Buna înțelegere dintre Atena și Washington a fost reafirmată în luna septembrie, în plină tensiune în estul Mediteranei. Apoi, administrația SUA a decis să ridice în mare măsură embargoul asupra armelor care fusese impus la sfârșitul anilor 1980 împotriva Republicii Cipru. O măsură care a fost, evident, prost primită la Ankara.

Și apoi, mai recent, ambasadorul SUA în Grecia, Geoffrey R. Pyatt, a emis o declarație sugerând că Washingtonul și-a ales în mod clar partea în cearta dintre Atena și Ankara.

Astfel, diplomatul american a subliniat că relația cu Grecia în domeniul militar este „una dintre cele mai puternice pe care Statele Unite le are în Europa. El a adăugat: „ Suntem foarte mândri de parteneriatul nostru de apărare și securitate cu Grecia și lucrăm zilnic pentru ca acesta să progreseze, astfel încât să fie și mai puternic, în special datorită achiziției viitoare de avioane F-35” de către Atena.

Potrivit presei grece, ar fi vorba de aparate tocmai din lotul destinat Turciei, ulterior refuzat de Washington, spre mânia lui Erdogan.

O achiziție care, potrivit ambasadorului Geoffrey R. Pyatt , „ar garanta interoperabilitatea cu forțele armate americane și ar îmbunătăți stabilitatea regională”.  Nu există nicio îndoială că acest ultim punct a provocat iritare la Ankara.