Sistemul de apărare balistică al NATO de la Deveselu se dezvoltă așa cum a fost planificat, a explicat, ieri, secretarul general al Alianței, prezent la București. Jens Stoltenberg a declarat că România este un exemplu pentru alte state, pentru că a alocat 2% din PIB pentru apărare
Jens Stoltenberg a precizat că în SUA se discută despre capacităţi adiţionale, pe lângă cele care au fost decise şi care se implementează în prezent. „Am inaugurat facilitatea de la Deveselu, care este extrem de importantă pentru întreaga Alianță pentru a continua să ne consolidăm apărarea balistică, urmând să fie construită o facilitate similară și în Polonia, care să devină funcţională în 2019”, a explicat el. Stoltenberg a avut întâlniri, ieri, cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Mihai Tudose și a susținut un discurs în Parlament.
Situația de la Deveselu, excelentă
Iohannis a declarat, la rândul său, că programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă, iar eventuale facilităţi suplimentare trebuie să fie studiate înainte de a fi implementate. „Nu trebuie să intre nimeni în panică. Situația de la Deveselu este excelentă”, a spus președintele, referinduse la decizia Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru apărare aeriană la sistemul antirachetă.
Stoltenberg a mulțumit României pentru contribuţiile aduse NATO, în toţi aceşti ani. Discuțiile s-au referit și la cheltuirea a 2% din PIB pentru apărare, în 2017 - o decizie primită cu brațele deschise, „pentru că va întări atât apărarea României, cât şi pe cea a NATO”.
Contracte de armament
Premierul Mihai Tudose a anunțat că va fi semnat azi un contract important, cu o firmă americană, care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească, ca un angajament pe termen lung al României în NATO, țara noastră fiind „un pilon de stabilitate în regiune și un partener strategic recunoscut al Alianței Nord-Atlantice”. Șeful guvernului i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru sprijinul dat României, inclusiv prin prezența multor români în structurile de conducere ale Alianței. Tot ieri, președintele Klaus Iohannis și secretarul general Stoltenberg au fost în vizită la Craiova, la comandamentul Brigăzii Multinaționale NATO Sud-Est (MN BDE).