NATO, în luptă cu cel mai bizar inamic din istorie: „Acum ori niciodată...”

NATO, în luptă cu cel mai bizar inamic din istorie: „Acum ori niciodată...”

Miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO vor participa joi la o reuniune care se va desfăşura pentru prima dată printr-o legătură video securizată, din cauza pandemiei de coronavirus.

Reuniunea va fi prezidată de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, iar conferinţa de presă de după reuniune va avea loc online, jurnaliştii neavând acces la sediul central al NATO de la Bruxelles, informează Euronews citat de Rador

Alianţa Nord-Atlantică a declarat că forţele sale armate sprijină naţiunile în stoparea crizei generate de pandemia de coronavirus.

„NATO face ce îi stă în putere pentru a ajuta în lupta împotriva acestui duşman invizibil”, a declarat Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii de o zi de joi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem împreună în această criză şi, când răspundem împreună, răspunsul nostru este eficient”, a adăugat oficialul NATO şi a menţionat transportul aerian de echipament medical, donaţiile medicale făcute de Statele Unite şi Turcia, primirea pacienţilor francezi şi italieni în spitalele din Germania.

NATO a precizat că a răspuns solicitărilor înaintate de Italia şi Spania şi a mediat ca Spania să primească rezerve de materiale medicale de la Republica Cehia şi ca Turcia să trimită un avion cu materiale şi echipamente medicale în Italia şi Spania.

Reuniunea NATO survine, însă, în contextul în care epidemia de COVID-19 reprezintă o uriaşă provocare pentru Alianţă.

Armata Statelor Unite a suspendat toate exerciţiile militare şi călătoriile forţelor americane spre casă şi în străinătate pentru cel puţin două luni, în încercarea de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus.

Decizia SUA are mari implicaţii pentru securitatea transatlantică.

NATO a subliniat că sunt monitorizate îndeaproape activităţile militare ale Rusiei, precum şi alte exerciţii militare desfăşurate sub egida Alianţei Nord-Atlantice.

Totuşi, unitatea multinaţională staţionată în Lituania şi-a redus forţat activităţile, după ce mai mult de 20 de militari au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus.

De asemenea, instruirea militară a fost redusă şi contactul cu alte unităţi militare a fost restricţionat. Unitatea din Lituania a fost stabilită în 2017, din cauza activităţii trupelor ruse în regiunea Baltică şi a agresiunii în Ucraina.

Pandemia de coronavirus ar putea avea efecte pe termen lung asupra eficacităţii NATO.

În ciuda recentelor creşteri la capitolul cheltuieli militare în rândul aliaţilor occidentali, angajamentul de a menţine cheltuielile la un nivel de 2% din PIB va fi supus la mari presiuni din cauza eforturilor statelor membre de a gestiona criza generată de epidemia de coronavirus.

Inevitabil, statele vor dori să concentreze fondurile spre susţinerea economiei şi a bunăstării sociale, aşa cum a recomandat şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Situaţia de fapt reprezintă, însă, şi o imensă oportunitate pentru NATO de a se ridica la nivelul provocărilor, subliniază analiştii, mai ales după ce Uniunea Europeană a avut un răspuns iniţial inconsistent faţă de epidemia de coronavirus. Este momentul ca NATO să acţioneze şi să demonstreze lumii că e capabilă să îşi protejeze statele membre.

„Acesta, de fapt, este momentul Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Elisabeth Braw, de la Institutul Forţelor Regale Unite pentru Studii de Apărare şi Securitate (RUSI) din Marea Britanie.

Într-un moment în care NATO „depune eforturi pentru a găsi acceptare”, Alianţa Nord-Atlantică are oportunitatea perfectă. „Generaţia de astăzi şi generaţiile viitoare îşi vor aminti că, în confruntarea cu haosul global generat de COVID-19, NATO a intervenit şi a emis un răspuns al întregii Alianţe, furnizând asistenţă medicală statelor membre cel mai greu lovite de coronavirus”, a concluzionat Elisabeth Braw.