Evenimentul Zilei > International > NATO îl avertizează dur pe Macron: „Nu te strădui să ne divizezi”
NATO îl avertizează dur pe Macron: „Nu te strădui să ne divizezi”

NATO îl avertizează dur pe Macron: „Nu te strădui să ne divizezi”

AKŞAM. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană trebuie să-şi creeze un mecanism de apărare independent, declaraţie care a generat reacţia dură a NATO: "Vor slăbi legăturile, vei diviza şi Europa".

Franţa, ţara cea mai supărată de încheierea pactului AUKUS, semnat între SUA, Marea Britanie şi Australia şi care a deschis calea unei noi alianţe de securitate în Indo-Pacific, a luat din nou poziţie. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat un apel înainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest, care s-a desfăşurat în Slovenia, pentru reducerea dependenţei Europei de Washington.

Faţă de acest apel, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că un mecanism european paralel cu NATO ar slăbi organizaţia şi ar genera riscul divizării Alianţei Nord-Atlantice.

Este dreptul lor să achiziţioneze sistemul S-400

Subliniind că apărarea Europei depăşeşte graniţele continentului, Stoltenberg a adăugat: „În sud, este Turcia, în nord, Norvegia şi Islanda, în vest SUA, Canada şi Marea Britanie. Construcţiile alternative nu s-ar limita numai la slăbirea NATO, ci vor diviza şi Europa”.

Iar ca răspuns la o întrebare privind achiziţionarea de către Turcia a sistemului de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, Stoltenberg a spus că această problemă trebuie să fie soluţionată în cadrul NATO, precizând că Turcia este un aliat important, şi a continuat: „Bineînţeles că decizia de a achiziţiona sisteme de apărare este o competenţă naţională”.

„Înţeleg decepţia Franţei. Însă acest tip de diferend nu trebuie să provoace o fractură în cadrul Alianţei, nici să submineze forţa legăturii transatlantice. Problema a fost abordată în timpul reuniunii şi sunt convins că aliaţii vizaţi vor găsi mijloacele pentru a ajunge la un acord. În calitate de aliaţi, nu suntem mereu de acord asupra tuturor aspectelor, însă nu pierdem niciodată din vedere situaţia în ansamblul ei.

La ora când concurenţa mondială se intensifică, Europa şi America de Nord trebuie să continue să facă front comun împreună în cadrul NATO, pentru că provocările în domeniul securităţii cu care ne confruntăm sunt foarte mari pentru ca o ţară sau un continent să le poată face faţă singure”, a pledat Stoltenberg. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: