Cu 13 săptămâni înainte de începerea Europenelor, selecţionerul Victor Piţurcă încă mai caută soluţii pentru ofensiva tricolorilor.
Până la startul Campionatului European de fotbal din Austria şi Elveţia au rămas mai puţin de trei luni, însă selecţionerul Victor Piţurcă n-a bătut în cuie lotul cu care România va aborda competiţia programată între 7 şi 29 iunie. Timpul nu mai are răbdare cu stafful tehnic al tricolorilor, care trebuie să se decidă şi să anunţe la UEFA, până pe 28 mai, numele celor 23 de jucători cu care naţionala va aborda partidele din Grupa C, împotriva Franţei (9 iunie), Italiei (13 iunie) şi Olandei (17 iunie).
Pentru a definitiva lotul, selecţionerul Victor Piţurcă are la dispoziţie un singur meci de pregătire: cu Rusia, pe 26 martie, la Bucureşti, fiindcă următoarea partidă de verificare, cea cu Muntenegru, de pe 31 mai, urmează să fie susţinută cu fotbaliştii care vor face deplasarea la Euro.
„Nu se trăieşte din amintiri“
Acum două zile, Victor Piţurcă a făcut publice numele „stranierilor“ pentru amicalul cu Rusia. La capitolele fundaşi şi mijlocaşi, nicio surpriză. Atacul este compartimentul care îi dă însă mari bătăi de cap lui Piţurcă. „În lotul de la Euro se vor afla doar jucători în formă la momentul respectiv! Să fie sănătoşi cei care vor fi nemulţumiţi. Echipa naţională nu se face după răsplată. La lot nu se trăieşte din amintiri“, le-a pus în vedere selecţionerul celor care au dus greul în preliminarii şi care sunt ieşiţi din formă. După ce a dat semnalul de alarmă, Piţurcă a acţionat.
Daniel Niculae, Ciprian Marica şi Marius Niculae au fost chemaţi să dea gol Rusiei, din schemă fiind „săriţi“ Ionuţ Mazilu şi Claudiu Niculescu, care altădată nu ratau nicio convocare. În iarnă, cei doi au schimbat cluburile şi n-au rupt gura târgului la noile lor formaţii: Dnepr Dnepropetrovsk, respectiv MSV Duisburg. O altă problemă pentru atacul României este eclipsa de formă pe care o traversează Ciprian Marica la VfB Stuttgart. Omul cu care Piţurcă vrea să înceapă titular la Euro nu se întâlneşte cu golul în Bundesliga. Fostul dinamovist pare să fi scăzut în ochii selecţionerului, care susţine că „Daniel Niculae este cel mai în formă atacant“. ADVERSARI
Donadoni lasă Italia după Euro Roberto Donadoni, selecţionerul Italiei, s-a hotărât să refuze oferta federaţiei de a-şi prelungi contractul până în 2010, el urmând să părăsească „Squadra Azzurra“ după turneul final al Campionatului European. Tehnicianul este nemulţumit de faptul că forul condus de Giancarlo Abete a condiţionat prelungirea acordului de calificarea echipei în semifinalele competiţiei găzduite de Austria şi Elveţia. Italia, care în Grupa C de la Euro 2008 va înfrunta România, Franţa şi Olanda, se află pe locul trei în clasamentul FIFA, ierarhie în care selecţionata lui Victor Piţurcă ocupă poziţia a 13-a. Franţa este pe 7, iar Olanda - pe 9. (Luminiţa Grigore)
INTERVIU
Marius Niculae: „Am atins forma din 2001!
Marius Niculae, atacantul prim-divizionarei scoţiene Inverness, este surpriza pe care selecţionerul Victor Piţurcă o aduce pentru meciul amical cu Rusia, partidă programată pe 26 martie, la Bucureşti. Revenit la naţională după doi ani, „Săgeată“ susţine că şi-a păstrat calităţile care îl recomandau drept următorul număr „9“ al naţionalei, după retragerea din activitate a lui Viorel Moldovan.
Accidentările i-au dat atunci peste cap planurile de viitor şi l-au îndepărtat de fotbalul mare pe Niculae. Transferat în Scoţia, la Inverness, fotbalistul de 27 de ani şi-a regăsit forma de altădată. În stagiunea 2001-2002, sub comanda lui Laszlo Bölöni, Niculae reuşea cu Sporting Lisabona tripla campionat- Cupă-Supercupă. În acelaşi sezon a avut însă ghinionul să se accidenteze grav şi să-şi compromită ascensiunea. EVZ: Marius, te aşteptai să fii convocat la naţională? Marius Niculae: Tot timpul am sperat că voi reveni.
Cum ai sărbătorit convocarea? Cu două antrenamente! (râde). N-am făcut nimic special. Cei de la club m-au felicitat. Inverness are acum doi internaţionali în lot: pe mine şi pe un canadian. Ce anume crezi că te-a recomandat pentru a fi chemat sub tricolor? Probabil faptul că joc meci de meci şi o fac foarte bine. Până acum mi-a lipsit continuitatea. La Mainz n-am jucat mereu şi asta s-a văzut. Nu eram pus la punct cu pregătirea fizică şi echipa, care se afla în lupta pentru evitarea retrogradării, avea nevoie doar de jucătorii cei mai în formă. Acum m-am pregătit foarte bine fizic şi am revenit la forma de dinainte. Tatăl tău spune că eşti la forma din perioada în care făceai furori la Sporting, mai ales că ţi-ai recăpătat greutatea optimă, de 81 de kilograme… Are dreptate. Am atins forma din 2001! E visul meu să joc la Campionatul European şi trag tare pentru a mi-l îndeplini. Ar fi prima competiţie majoră din carieră la care particip. Forma ta bună se datorează şi faptului că te-ai împăcat cu părinţii? Cred că da. Sper să-mi ajute Dumnezeu şi să-mi meargă la fel de bine şi de-acum încolo. „Cine prinde tricoul nu vrea să-l mai lase“
Marica a spus că se bucură pentru revenirea ta. Alţi atacanţi, precum Niculescu şi Mazilu, e posibil să nu trăiască aceleaşi sentimente… Marica e prietenul meu. Ţin legătura cu el. La fel de des mai vorbesc doar cu Florentin Petre. Despre cealaltă chestiune, n-am ce să comentez. Concurenţa e benefică pentru naţională. E normal ca acela care prinde tricoul să nu vrea să-l mai lase. Forma de moment a fiecăruia va conta foarte mult. Vom putea revedea la naţională cuplul Mutu-Niculae, de la Dinamo? Eu m-am înţeles mereu bine cu Adi, la Dinamo şi la loturile de juniori. Fără cine nu vezi naţionala în acest moment? Fără Chivu şi fără Mutu, normal. Sunt jucătorii noştri reprezentativi. Ei au dus tot greu în preliminarii. Sunt importanţi la naţională fie şi numai prin prezenţa lor, fără a mai pune la socoteală contribuţia pe care o aduc jocului. Contra declara că lui Mutu şi lui Chivu li se acordă nejustificat de multă atenţie… Cei doi joacă în campionatul Italiei. E logic să fie mai tare băgaţi în seamă decât alţii. Şi la naţionala Franţei e la fel. Ribery şi Henry sunt mereu în centrul atenţiei, spre deosebire de Makelele, să spunem. Asta e viaţa. Şi nici nu cred că această situaţie dăunează grupului.