Evenimentul Zilei > Politica > Problema demografică, una majoră pentru România. În fiecare an, pierdem câte 50.000 de oameni
Problema demografică, una majoră pentru România. În fiecare an, pierdem câte 50.000 de oameni

Problema demografică, una majoră pentru România. În fiecare an, pierdem câte 50.000 de oameni

Reprezentatul României la OMS, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă anunțând că până la finalul acestui secol, în România ar putea fi doar 12 milioane de locuitori, față de aproximativ 16, câți sunt în prezent.

Strategia pregătită pentru creșterea natalității în România a fost prezentă joi de PSD.

„Acum, în România, avem undeva între 1,6 și 1,7 și acest lucru ne va duce în perioada următoare la o scădere constantă a populației cu o proiecție pentru anul 2050 de aprox. 16 – 16,5 milioane de locuitori, iar până la finalul acestui secol, puțin peste 12 milioane de locuitori.

Diferența între numărul de persoane care mor anual în România și numărul de copii care se nasc în fiecare an este de cel puțin 50.000 de persoane”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Strategia pentru stimularea natalității

Partidul Social Democrat (PSD) pregătește o strategie pentru stimularea natalității. În acest context, Marcel Ciolacu a vorbit despre o serie de măsuri pe care social – democrații le propun pentru creșterea natalității, dar și pentru o viață mai bună a familiilor din România.

Printre propunerile social-democraților se numără suspendarea ratelor la bancă pentru familiile tinere, pentru o perioadă de timp, acordarea de ajutoare pentru părinți, dar și de servicii medicale.

Conform declarațiilor liderului PSD, Marcel Ciolacu, „soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației”.

„În proiectul de astăzi vorbim de trei măsuri: creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii, tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârste de până la 6 ani la învățământul preșcolar, indiferent dacă vorbim de cel public sau privat, incluzând prevederi speciale pentru familiile monoparentale și pentru cele cu mai mult de trei copii.

Soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Familiile tinere au nevoie de servicii, de creșe moderne, de școli, de servicii de sănătate adecvate. (…) Tinerele familii trebuie să fie sprijinite și în achiziționarea unei locuințe și trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor”, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, scrie Antena3.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: