Fostul comisar al Gărzii Financiare Cluj a făcut o plângere penală împotriva unor directori din ANAF pe care îi acuză de nerespectarea unor hotărâri judecătorești și de faptul că este împiedicat să lucreze în domeniul în care s-a specializat.
Marius But a condus o divizie a Gărzii Financiare Cluj, instituție desființată la finele anului 2013, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta.
După mai bine de un an, comisarul își caută încă dreptatea și a depus o plângere penală împotriva unor directori din ANAF și Direcția Regională de Finanțe Cluj, care refuză să pună în aplicare o sentință judecătorească a Tribunalului Cluj, care este executorie, și prin care s-a dispus anularea preavizului de concediere și reintegrarea în ANAF pe o funcție similară.
În plângerea penală, Marius But a scris că este victima răzbunării sistemului datorită anchetelor la care a lucrat. ”Încep să cred cu tot mai multă convingere că aspectele consemnate la dosarul de concurs din octombrie 2013, care au condus la calificativul respins, la celebra probă de interviu, respectiv faptul că am lucrat numai pentru DNA și la comanda acestora și că deși mi s-a atras atenția, nu am putut fi controlat de șefii ierarhici, își mai produc încă o dată efectele”.
După ce a fost concediat, Marius But s-a prezentat la concurs pentru numirea într-o funcție în cadrul nou înființatei structuri de Antifraudă, dar a ”picat” la proba de interviu. Marius But are un cv plin de realizări, între care derularea anchetei fiscale în dosarul ”Transformatorul”, care a dus la condamnarea la cinci ani de închisoare a deputatului Relu Fenechiu, în dosarul ”Loteria”, care i-a adus lui George Copos o condamnare de patru ani, sau descoperirea și, ulterior, recuperarea la un singur control fiscal al Gărzii Financiare, a unei sume de 4.5 milioane de euro, care provenea din ascunderea unor facturi în contabilitatea unei societăți comerciale și neplata TVA.În ciuda acestor realizări, comisarul a fost pus pe lista neagră din cauza anchetelor făcute care au deranjat sponsorii de nivel înalt a unor partide politice.
Ulterior, comisarul But a atacat decizia de concediere la Tribunalul Cluj, unde, până în prezent, a avut câștig de cauză dar cu toate acestea oficialii de la Ministerul de Finanțe, continuă politica de marginalizare. ”Am câștigat până acum procesul la fond și urmează recursul făcut de ANAF. Am mai obținut în justiție, suspendarea actului administrativ până la existența unei sentințe definitive, verdictul fiind dat în luna februarie 2014. De atunci, și până acum, deși la sediul din Cluj a ANAF există mai multe posturi de conducere vacante am ajuns să lucrez la Zalău, unde îmi plătesc pentru chirie și traiul de zi cu zi”, spune Marius But.
Pentru el se cere aviz pentru alții nu
Pentru că nici unul dintre șefii finanțelor clujene nu l-a vrut aproape, fiind un om incomod, Marius But a fost reîncadrat, temporar, nu la Cluj, ci la Zalău, unde nu se ocupă de ceea ce știe foarte bine, și anume coordonarea unor anchete fiscale, ci de colectarea datoriilor de la persoanele fizice.
Fostul comisar spune că tot timpul a fost împiedicat să aleagă un post pentru care avea expertiză. ”La Cluj mi s-au oferit șase posturi și am ales unul de șef de serviciu de achiziții pe fonduri europene. Am făcut multe controale pe achiziții cu fonduri europene și am optat pentru asata. Verbal, directorul general al Direcției de Finanțe Cluj, Mihai Costin, mi-a comunicat că acest post are nevoie de un aviz de la Ministerul de Finanțe, aviz pe care, bineînțeles nu l-am mai primit. În prezent, același post a fost scios la concurs dar în condițiile de concurs nu se mai cere și avizul care mi s-a cerut mie. Din câte am înțeles postul este dat deja unui angajat de la Vamă”, spune Marius But.