Nașterea „părintelui informaticii” Charles Babbage. Cum arăta primul calculator din istorie

Nașterea „părintelui informaticii”, Charles Babbage. Prin ce a rămas în istorie ilustrul matematician britanic?

Nașterea „părintelui informaticii”Charles Babbage. Prin ce a rămas în istorie ilustrul matematician britanic?

Vorbim astăzi de inteligență artificială, de chat-boți, iar de mai bine de o jumătate de veac vorbim de computere. Indiferent că azi, un ceas electronic inteligent are sistem de operare de tip calculator, iar în anii 40-50 ai secolului XX, primele computere ENIAC sau UNIVAC ale US Navy ocupau o cameră de circa 15 mp, computerele au evoluat masiv. Era nevoie de ele, atât pentru calcule matematice cât și pentru operațiuni practice.

În secolul XIX, Joseph Marie Jacquard (numele e sinonim cu mult prea celebrele țesături și fabrici de țesături, celebra APACA de la București, numindu-se în interbelic Jacquard), în 1801, crease un război de țesut care funcționa folosind cartele perforate. Adică, având „un creier” capabil să citească modelele de pe cartelă, războiul livra țesătura conform modelului.

Charles Babbage și „mașina de calcul”

Charles Babbage se naște la 26 decembrie 1791, la Londra. Opera sa științifică a cuprins lucrări de algebră, filosofie. În algebră, a definit faptul că ecuațiile funcționale trebuiau tratate general, pentru că ele erau reduse la diferențe finite. Ca inginer, a încercat să arate că mareele, seismologia, magnetismul pot să aibă rate de prezicere.

sursa: thoughtco.com

A imaginat și sisteme de evaluare metrologică. Totuși, din anul 1837 și până la moartea sa, survenită tot la Londra, la 17 octombrie 1871, Charles Babbage a făcut tot ce putea face, date fiind și cunoștințele vremii sale să construiască o mașină de calculat dar și un limbaj matematic de coduri prin care să se obțină rezultate finite, după ce se introduceau variabile procesate prin instrucțiuni comandate mașinii respective.

Charles Babbage a avut dreptate! Mașina sa a funcționat două secole mai târziu!

În epoca sa, Charles Babbage nu a fost înțeles decât de o femeie, o scriitoare, pasionată de matematică, Ada Lovelace ( 10 decembrie 1815-27 noiembrie 1852). Ea îl ajutase să lucreze la ceea ce am numi azi, un motor analitic și la un algoritm prin care motorul analitic să genereze rezultate prin introducerea variabilelor. Ea a fost considerată prima programatoare din lume. Principalele ei rezultate au apărut în 1842-1843. Ea ar fi calculat, algoritmic, la acea mașină ceea ce azi numim „Numerele Bernoulli”.

Deși din secolul XIX și până azi, tehnica a avansat atât de mult, în anul 1991, la două secole de la nașterea sa, savantul Charles Babbage a fost onorat prin construirea, cu materialele contemporane, a unei mașini după schițele originare ale lui Babbage. S-a dovedit că mașina sa și algoritmii Adei Lovelace au funcționat perfect.

Așadar, dacă azi nu înțelegem un inventator sau o invenție, cu siguranță, în viitor cineva o va înțelege sau o va dezvolta.