Nașterea la domiciliu, un fenomen care a luat amploare, crescut cu 19% în 2020, pe măsură ce pandemia a lovit lumea. De exemplu în SUA numărul de nașteri la domiciliu a crescut cu 19%.
Nașterea la domiciliu a devenit un obicei chiar şi în România. Americanii, de exemplu, au făcut multe schimbări în viața lor de la începutul pandemiei. Chiar şi alegerea locului în care se nasc copiii. În timp ce numărul total de nașteri din SUA a scăzut la sfârșitul anului 2020 și începutul lui 2021, numărul de nașteri acasă a crescut, potrivit Pew Research Center.
Nașterea la domiciliu, un fenomen răspândit în toată lumea
Unele femei preferă nașterea la domiciliu din cauza „ separării de copil”, spune o mamă. Alte gravide invocă neîncrederea în medici sau chiar teama de spitale. Deciziile gravidelor din România vin pe valul unui trend internațional.
În Europa, numărul începuse să crească în perioada 2015-2019. Spre deosebire de România, în țări precum Olanda, Belgia sau în unele landuri din Germania, medicii încurajează nașterile acasă. Acolo însă, o echipă de medici așteaptă în fața casei. Pregătită să intervină în caz de urgență.
Femeie gravidă. Sursa foto: Pixabay
În România, legea nu le împiedică pe femei să nască acasă
Dar moașele și medicii nu au voie să asiste nașteri în afara spitalului aşa cum se întâmplă în alte ţări.
„Pot face acest lucru doar când constituie o urgență. Dacă i-a produs vătămare urmată de moartea nou-născutului, ar putea răspunde în sfera penalului. Dar dacă nu este vina mamei, nu putem da vina pe aceasta. Pentru că legea nu interzice să naști acasă”, spune avocata Cristina Goață. De asemenea, Ministerul Sănătății nu a desfășurat niciodată campanii de informare privind nașterile acasă.
Institutul Național de Sănătate Publică a transmis că nu are informații despre numărul nașterilor la domiciliu. Nici despre cele planificate, nici despre cele accidentale.
În timp ce în România este ignorat, trendul nașterilor acasă e urmărit atent de guvernele din alte țări. Ministerul Sănătății din Olanda a declarat, pentru publicația Expatica, că a încurajat întotdeauna nașterile la domiciliu pentru „a nu le medicaliza”.
Mama însărcinată. Sursa foto: Pixabay
Nașterea în spital este mai sigură decât acasă
Dr. Neda Ghaffari, medic la Universitatea din California, San Francisco, spune că nașterea în spital este în general mai sigură decât a fi acasă, deoarece o echipă de medici este întotdeauna disponibilă în caz de urgență. De fapt, undeva între 23 și 37% dintre mamele care încearcă pentru prima dată nașterea la domiciliu ajung să se transfere la spital.
Un studiu din jurnalul BMC Pregnancy & Childbirth arată de ce unele femei din Australia s-au hotărât pentru nașterea la domiciliu după ce trecuseră printr-o cezariană când au avut primul copil.
„M-am simțit ca o bucată de carne”, a spus cineva. „Am fost traumatizată mulți ani”, declara altă mamă. Pentru femeile din Olanda nașterea acasă are legătură, între altele, cu nevoia de autonomie și de alt tip de îngrijire decât cea medicală. Iar un studiu Oxford Academic privind gravidele din Marea Britanie subliniază și alte motive pentru această alegere mai ales în pandemie: frica de spitale și restricțiile de vizită.