Năstase ţine cu dinţii de protecţia parlamentului

Fostul premier a reacţionat violent după ce preşedintele Curţii Constituţionale a afirmat că poate fi cercetat fără avizul legislativului. Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş pot fi cercetaţi fără avizul parlamentului. Acesta este anunţul-şoc făcut de preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida. Reacţia cea mai dură a venit de la fostul premier Adrian Năstase, care spune că Vida încearcă să schimbe o decizie luată deja de Curte. Codruţ Şereş se consideră persecutat politic, în timp ce Paul Păcuraru susţine că vrea ca dosarul să-i ajungă cât mai repede în instanţă.

Vida: „Decizia Curţii nu se aplică retroactiv“ Scandalul a fost declanşat de o declaraţie acordată cotidianului „Ziua“ de către preşedintele Curţii Constituţionale. El a susţinut că miniştrii-parlamentari, pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut începerea urmăririi penale, pot fi cercetaţi fără a mai fi nevoie de avizul parlamentului.

„Toate actele de procedură care s-au făcut până acum sunt perfect valide. Noi nu le infirmăm. Se continuă ancheta“, a susţinut Vida. Curtea Constituţională a decis săptă mâna trecută că, pentru urmărirea penală a miniştrilor-parlamentari, este necesar avizul Camerei din care fac parte. Argumentul preşedintelui Curţii Constituţionale: decizia nu se poate aplica retroactiv, având putere doar pentru viitor.

Năstase: „Un ministru nu este ca orice cetăţean“ Cel mai „greu“ nume din lotul celor patru, preşedintele Consiliului Naţional al PSD Adrian Năstase, a replicat imediat. El a insistat pe ideea că preşedintele Curţii ar face un pas înapoi din cauza unor presiuni: „Domnul Vida încearcă, înainte de redactarea finală a textului deciziei, să strâmbe cumva decizia care a fost iniţial luată, să o facă să nu se aplice la cei care îi sunt antipatici domnului Băsescu“.

Năstase insistă pe faptul că decizia Curţii trebuie să i se aplice şi lui. „Suntem într-o situaţie în care nu se poate spune: iată, punem pacientul pe masă, nu-i facem operaţie lui, îl lăsăm să vedem ce se întâmplă, luăm medicamentul pe care l-am găsit, e valabil doar pentru pacienţii viitori“, a adăugat Năstase. Liderul PSD crede că este nevoie de filtrul parlamentului, deoarece „un ministru nu este ca orice cetăţean“.

Fostul ministru al economiei Codruţ Şereş (PC) a pus precizările lui Vida într-un context electoral, în care adversarii politici trebuie descurajaţi cu orice preţ. Ministrul muncii, Paul Păcuraru (PNL), a susţinut că interesul său este ca dosarul în care este acuzat să ajungă cât mai repede în instanţă. El a adăugat că îi lasă pe jurişti să interpreteze afirmaţiile lui Vida. PSD cere capul lui Vida În dispută au intervenit şi alţi parlamentari, care l-au pus la zid pe preşedintele Curţii Constituţionale. Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a cerut demisia acestuia, pe motiv că, prin declaraţ iile făcute, ar fi intrat în zona de competenţă a instanţelor şi a parchetelor. La unison, Valer Dorneau (PSD) şi Sergiu Andon (PC), preşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, l-au criticat pe Vida pentru că a interpretat o decizie nepublicată.

Andon susţine că judecătorii Curţii au avut de răspuns la „un caz concret“ şi nu la ceea ce se întâmplă în viitor. Preşedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, susţine şi el că, dacă se va proceda potrivit declaraţiilor lui Ioan Vida, nici un ministru nu va fi judecat, pentru că dosarele lor vor fi blocate în instanţe din cauza nerespectă rii procedurilor. PROCEDURI Fostul premier a mai scăpat, din cauza unor chichiţe În cazurile de până acum, instanţele au aplicat deciziile Curţii Constituţionale pentru cazuri aflate în desfăşurare. Un exemplu ar fi chiar decizia Curţii de anul trecut, referitoare la necesitatea unui aviz din partea preşedinţiei, pentru cercetarea foştilor miniştri. Cazul în speţă îl viza tot pe Adrian Năstase, trimis în judecată de DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis întoarcerea dosarului, pentru că legea în baza căreia a fost deferit justiţiei era neconstituţională. Decizia Curţii a fost aplicată retroactiv, Înalta Curte considerând că ea „produce efecte în viitor în toate cauzele aflate în curs de soluţionare“.