Evenimentul Zilei > Actualitate > NASA va explora un asteroid de aur care valorează peste 8.000 de miliarde de euro 
NASA va explora un asteroid de aur care valorează peste 8.000 de miliarde de euro 

NASA va explora un asteroid de aur care valorează peste 8.000 de miliarde de euro 

NASA va vizita un „asteroid de aur”, despre care se spune că valorează peste 8.000 de miliarde de euro datorită metalelor sale prețioase care ar putea face pe toată lumea de pe Pământ un miliardar.

NASA va explora un „asteroid de aur”, despre care se spune că valorează în jur de 8.000 de miliarde de euro datorită metalelor sale prețioase care ar putea face pe toată lumea de pe Pământ un miliardar.  Agenția spațială americană intenționează să lanseze o misiune pe asteroidul Psyche 16 în 2022 pentru a explora originile sistemului solar.

Asteroidul descoperit în secolul al XIX-lea este amplasat între orbitele lui Marte și Jupiter și se spune că este de mărimea Greciei. Dar oamenii de știință sunt interesați de ceva mai mult decât de orbita sa. Se spune că roca spațială este fabricată din metal solid, inclusiv aur, platină, fier și nichel.

În total, se estimează că diferitele metale ale lui Psyche valorează peste 8.000 de miliarde de euro – suficient pentru a face din toată lumea de astăzi un miliardar. Scott Moore, care conduce EuroSun Mining, a avertizat că o cantitate atât de mare de aur din asteroid ar putea provoca haos în industria aurului.

El a spus: „„Titanii aurului controlează acum sute de proprietăți cu cea mai bună producție din întreaga lume. Dar cele 4-5 milioane de uncii de aur pe care le aduc pe piață în fiecare an se estompează în comparație cu cuceririle disponibile în spațiu.“

NASA lansează o misiune de sondare a asteroidului în august 2022

Misiunea Discovery, va ajunge la Psyche 16, patru ani mai târziu, în 2026. Din fericire, agenția spațială face călătoria în scopuri științifice și nu intenționează să desfășoare activități miniere.

NASA a spus; „Peste 21 de luni pe orbită, nava spațială va cartografia și studia 16 proprietăți ale Psyche 16 folosind un aparat de fotografiat multispectral, un spectrometru cu raze gamma și neutroni, un magnetometru și un instrument radio.

„Scopul misiunii este, printre altele, să stabilească dacă Psyche este într-adevăr miezul unui obiect de dimensiunea unei planete”.

Lindy Elkins-Tanton, unul dintre principalii anchetatori ai misiunii Psyche 16 a NASA, a calculat în 2017 că numai fierul de pe asteroid ar avea o valoare de aproximativ 10 mii de miliarde de dolari pe Pământ.

În schimb, în ​​2019, economia mondială a fost evaluată la „doar” 142 de trilioane de dolari.

Unii oameni de știință speculaseră anterior că este „doar o grămadă de resturi”

Dar un nou studiu a făcut posibilă dezvoltarea unei hărți a temperaturii corpului ceresc prin analiza emisiilor de lungime de undă milimetrică. Concluzia a fost că, de fapt, asteroidul adăpostește bogății mai mari decât totalul economiei terestre.

Psyche 16 se învârte în jurul Soarelui în centura de asteroizi, iar diametrul său îl face cel mai mare dintre asteroizii de tip M. Se crede că corpurile de acest tip sunt bogate în metale și ar putea fi fragmente din nucleele protoplanetelor care au suferit un proces de dezintegrare când s-a format sistemul solar.

Katherine de Kleer, coautor al studiului, a explicat că inerția termică a Psyche 16 este mare în comparație cu alți asteroizi. Acest lucru indică faptul că are o suprafață neobișnuit de densă și că cel puțin 30% din ea este alcătuită din metal.