NASA trece la nivelul următor: trimite super roboți pe planeta Marte. De ce sunt superiori roverelor. VIDEO

NASA trece la nivelul următor: trimite super roboți pe planeta Marte. De ce sunt superiori roverelor. VIDEO

În căutarea eventualelor forme de viață pe alte planete, oamenii de știință estimează explorarea peșterilor ca fiind crucială. Dar cum e posibil așa ceva dacă oamenii nu au ajuns acolo, iar locurile ce trebuie explorate sunt complicate, stranii, aproape inaccesibile, potențial periculoase?

NASA și Boston Dynamics avansează ideea că roboții complet autonomi sunt răspunsul, relatează CBS News. Peșterile de pe alte planete sunt locurile cele mai probabile să găzduiască semne ale vieții prezente sau trecute, fiind capabile să protejeze viața de razele cosmice și de fluctuațiile extreme de temperatură din jurul sistemului nostru solar.

Peșterile, noul tezaur al misiunilor spațiale

Plecând de la această ipoteză, NASA a lansat un proiect numit BRAILLE, menit să exploreze peșterile de pe Planeta roșie. Numai că până când roboții vor ajunge pe Marte, aceștia trebuie să se antreneze pe Pământ, în peșteri asemănătoare, antrenând tehnologiile cheie necesare.

Potrivit oamenilor de știință, proiectul a permis prima explorare complet autonomă a acestor tipuri de peșteri, care au o lungime de sute de metri și limitează comunicarea cu suprafața. Pe măsură ce roboții explorează, o echipă de cercetători din exteriorul peșterii realizează acțiuni care ar urma să fie executate în timpul unei misiuni pe Marte reale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peșterile sunt o miză importantă și dintr-un alt motiv: ar putea servi ca adăpost natural pentru viitorii astronauți care explorează Luna sau Planeta roșie. Roboțiipot fi trimiși în misiuni de recunoaștere pentru a oferi mai multe detalii despre destinații. De asemenea, pot însoți astronauții pentru a cerceta anumite terenuri dificile sau a le oferi suport logistic, explică unul dintre managerii de proiect NASA, Ali Agha. Astfel vor contribui la securitatea și succesul viitoarelor misiuni.

Roboții vor devansa roverele în multe privințe

Însă există deosebiri între un robot activ pe Pământ și unul activ pe Marte. De exemplu managementul temperaturii, care îi protejează de radiațiile Planetei roșii, precum și restricțiile de energie și de viteză valabile pe alte planete. Sunt modele deosebit de versatile, cu multiple abilități, care îi fac în multe privințe superiori roverelor trimise pe Marte. Sunt capabili să exploreze terenuri și zone inaccesibile până acum roverelor, explică Ali Agha. Practic vor putea fi folosiți în regiunile de pe Marte unde roverele nu pot face amartizarea în siguranță.

Roboți nu pot comunica din interiorul peșterii, așadar cercetătorii vor aștepta revenirea lor la suprafață cu datele culese, care ar putea include o hartă 3D a interiorului peșterii și date utile pentru diferite studii. Unii dintre roboți sunt echipați și cu brațe, care să-i ajute să poarte mici mostre din pereții peșterilor pentru analiză. Echipa de proiesr speră că anumite modele vor putea fi capabile să transporte în mod autonom părți ale viitoarelor misiuni spațiale, după ce oamenii vor căpăta mai multă încredere în ei.

Ali Agha, manager de proiect NASA alături de un prototip al robotului NeBulla

Deja proiectul e în derulare, roboții fiind testați de 3 ani. Proiectul mai presupune ca aceștia să mai fie în probe încă un an. Ulterior, vor fi folosiți pentru explorarea planetei Marte, dar și pe Lună și nu numai. Oamenii de știință care vor pune roboții la treabă pe Marte și cine știe unde altundeva nu sunt interesați doar să găsească viață în Sistemul Solar, ci și un adăpost pentru astronauții care vor ajunge cândva acolo.

Sursa foto: NASA