Sonda americană Cassini a intrat în atmosfera planetei Saturn, însă după acest moment orice comunicare cu NASA a fost pierdută.
Se încheie astfel o perioadă de 13 ani de explorare ştiinţifică foarte fructuoasă a marii planete gazoase şi a mai multora dintre lunile sale, a anunţat NASA, citată de AFP și preluată de Agerpres. Ultimul semnal a fost recepţionat de centrul de control al Jet Propulsion Laboratory (JPL), din Pasadena, California, aşa cum era prevăzut, la ora 11.55 GMT, la 83 de minute după emiterea sa, timpul necesar undelor radio pentru a parcurge distanţa dintre Saturn şi Terra.
„Semnalul a fost pierdut... este sfârşitul vehiculului spaţial”, a declarat unul dintre inginerii de la centrul de control, conform imaginilor transmise în direct de NASA. „Sper că sunteţi cu toţii mândri de această realizare extraordinară, felicitări tuturor pentru această misiune incredibilă”, a declarat apoi Earl Maize, responsabilul misiunii Cassini, adresându-se întregii sale echipe. După aceea toată lumea a aplaudat.
Sonda de 2,5 tone, lansată în 1997 şi care a început să exploreze Saturn şi 19 dintre lunile sale în 2004, a pierdut contactul cu Terra la două minute după începutul coborârii sale în atmosfera planetei, cu o viteză de 113.000 km/h, potrivit NASA. Zece dintre instrumentele sale au funcţionat până în ultimul moment, printre care şi spectrometrul destinat analizării atmosferei.
Sonda a transmis date în timpul coborârii sale, ceea ce reprezintă o premieră pentru Saturn. Aceste informaţii preţioase ar urma să ajute la înţelegerea formării şi evoluţiei planetei gazoase, potrivit oamenilor de ştiinţă.