Evenimentul Zilei > Actualitate > NASA și-a anulat misiunea în spațiu din cauza Rusiei
NASA și-a anulat misiunea în spațiu din cauza Rusiei

NASA și-a anulat misiunea în spațiu din cauza Rusiei

NASA a anulat o plecare spațială planificată, după un alt avertisment cu privire la un posibil accident între Stația Spațială Internațională (ISS) și o rămășiță din orbită.

Tensiunile sunt în creștere

Tom Marshburn, 61 de ani, și Kayla Barron, 34 de ani, urmau să se îmbarce într-o sesiune de lucru de șase ore și jumătate în afara ISS pentru a repara o antenă de comunicații, începând cu ora 12:10, ora Statelor Unite, dar au fost revocați după controlul misiunii, fiind alertați de un obiect care risca să se apropie prea mult.

„Din cauza lipsei de oportunități de a evalua, în mod corespunzător, riscul pe care l-ar putea prezenta pentru astronauți, echipele au decis să amâne plimbarea în spațiu până când vor fi disponibile mai multe informații”, a anunțat NASA în această dimineață.

ISS, care orbitează Pământul la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, a fost expusă unui risc crescut de când Rusia a efectuat un test de rachetă în spațiu pe 15 noiembrie, aruncând în aer un satelit și adăugând sute de mii de bucăți de resturi spațiu.

Incidentul a crescut tensiunile dintre Rusia și comunitatea internațională, SUA etichetând mișcarea „periculoasă și nesăbuită”. Stația spațială chineză, care are trei echipaje la bord, a fost expusă unui risc mai mare, alături de mii de sateliți care operează pe orbită joasă a Pământului.

La o conferință de presă de ieri, Dana Weigel, directorul adjunct al programului ISS al NASA, a declarat că cele mai mari resturi sunt încă catalogate și evaluate cu ajutorul radarului de la sol, dar NASA a ajuns la concluzia că riscul de vătămare a astronauților este suficient de mic încât să fie continuată misiunea.

Testarea rachetelor în spațiu se transformă într-o amenințare

Riscul ca o bucată din resturile din spațiu să străpungă costumul spațial presurizat al unui astronaut în timp ce lucrează este de obicei de unul la 2.700, a spus Weigel, iar noul nor de resturi creat de ruși a crescut acest lucru cu aproximativ 7%.

În timp ce repararea antenei este considerată o sarcină critică, alte treburi au fost eliminate de pe lista lui Marshburn și Barron, a adăugat ieri Weigel, pentru a minimiza timpul pe care l-ar petrece afară și a atenua răul care s-ar putea produce. NASA a spus că va analiza stabilirea unei noi date de efectuare a misiunii.

Într-o scrisoare trimisă ieri lui Kamala Harris, vicepreședintele SUA, care va prezida mâine prima ei ședință a Consiliului Național Spațial, Comisia Senatului pentru Știință, Spațiu și Transport a remarcat că testul cu rachete „trezește îngrijorări cu privire la menținerea durabilității pe termen lung a mediului spațial”, din cauza amenințării unor resturi – un scenariu cunoscut sub numele de sindromul Kessler.

Membrii comisiei l-au îndemnat pe Harris, în scrisoare, să „lucreze pentru a dezvolta dialogul internațional cu privire la normele de comportament responsabil în spațiu”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.