Evenimentul Zilei > Actualitate > NASA face publice noi imagini de pe Pluto: După munţii de aproape 3.500 m sunt imense câmpii înghețate | FOTO şi VIDEO
NASA face publice noi imagini de pe Pluto: După munţii de aproape 3.500 m sunt imense câmpii înghețate | FOTO şi VIDEO

NASA face publice noi imagini de pe Pluto: După munţii de aproape 3.500 m sunt imense câmpii înghețate | FOTO şi VIDEO

NASA continuă face publice noi date și imagini de pe planeta pitică Pluto în urma survolării efectuate, marți, de sonda New Horizons. După ce au descoperit munți înalți, oamenii de știință au primit acum fotografii cu imense câmpii înghețate. Chiar dacă noile date le permit să dea răspunsuri la unele întrebări, apar în același timp multe altele, relatează AFP.

Dintre noile date publicate vineri, NASA și-a concentrat atenția pe o imensă câmpie înghețată situată în "Regiunea Tombaugh", numele dat vastei și celebrei deja zone în formă de inimă, transmite Agerpres.


URIAŞII de la Hollywood. Cei mai înalţi actori care au făcut carieră în cinematografie | GALERIE FOTO

 "Aceasta nu este o zonă ușor de decriptat", a declarat Jeffrey Moore, unul dintre oamenii de știință implicați în proiect. "Nu se văd cratere de impact recente și suprafața acestei zone este relativ recentă, de mai puțin de 100 milioane de ani. Probabil, ea încă este într-un proces geologic de modelare".

"Descoperirea acestei vaste câmpii destul de tinere, fără cratere de impact pe Pluto depășește toate așteptările noastre", a adăugat el.

Planeta pitică se află în Centura Kuiper, imensă acumulare de asteroizi, planetoizi și comete aflată dincolo de orbita lui Neptun, și, prin urmare, este în mod normal bombardată regulat de asteroizi. Astfel, oamenii de știință se așteptau să descopere foarte multe cratere de impact pe suprafața sa, ceea ce nu pare a fi cazul, având în vedere primele imagini primite, comentează AFP.

Echipa implicată în misiunea New Horizons a botezat această câmpie înghețată "Câmpia Sputnik", după primul satelit artificial trimis în spațiu de Uniunea Sovietică.

O altă descoperire este că atmosfera lui Pluto, formată în principal din nitrogen, scapă de pe planeta pitică, din cauza gravității sale reduse, într-un ritm destul de semnificativ "de aproximativ 500 de tone pe oră", potrivit lui Fran Bagenal, membră a echipei implicate în proiect. Aceasta speră să-și rafineze estimările și să înțeleagă mai bine acest proces după primirea de noi date trimise de sondă, care ar fi livrat până acum doar 2% din datele colectate la începutul săptămânii când New Horizons s-a aflat la cea mai mică distanță de Pluto.


Au vrut să aibă o amintire de neuitat, dar s-au făcut de râsul lumii. DETALIUL care le-a DISTRUS imaginea perfectă | GALERIE FOTO

Fotografii ratate, la plajă Fotografii ratate, la plajă Fotografii ratate, la plajă Fotografii ratate, la plajă Fotografii ratate, la plajă


E incredibil ce au putut face acești POLIȚIȘTI, de față cu CETĂȚENII. Imagini ȘOC

proof-that-cops-can-be-cool-too-640-11Și polițiștii sunt oameni...Și polițiștii sunt oameni...Și polițiștii sunt oameni...