X

NASA avertizează: Admiraţi Aurora Borealis dar este o fiară care poate face ravagii pe Pământ

Autor: AntoniaHendrik / Data publicarii: 24-04-2019 13:04

NASA a împărtășit o imagine spectaculoasă a Aurorei Borealis care împodobește cerul islandez, dar a avertizat că lumina nordică ar putea face ravagii aici pe Pământ. Iar oamenii de știință avertizează că o explozie solară ar putea distruge într-o zi toate rețelele de comunicații ale Pământului, notează Mirror.

Imaginea a fost imortalizată de astronomul Juan Carlos Casado și a fost aleasă ca imaginea zilei de către NASA.  Aceasta arată aurora borealis peste Lacul Thingvallavatn din Islanda. "Admirați frumusețea, dar să vă fie frică de fiară", a scris Casado.  "Fiara este valul de particule care într-o zi ar putea dăuna civilizației".    

Aurora Borealis este rezultatul coliziunilor dintre particulele electrice încărcate de soare și particulele din atmosfera Pământului.  Dar oamenii de știință avertizează că un impuls solar deosebit de puternic ar putea crea într-o zi un dezastru capabil să distrugă toate rețelele de comunicații ale Pământului.  

Acest lucru s-a întâmplat în 1859, când un impuls de particule încărcat asociat cu o flacără solară a bombardat magnetosfera Pământului. Ca rezultat, câmpul magnetic al Pământului a fost comprimat atât de violent încât au fost creaţi curenți uriași în cablurile telegrafice, provocând scântei și electroșocuri operatorilor de telegraf. 

De atunci au fost luate măsuri pentru a proteja Pământul de efectele impulsurilor solare, dar Casado avertizează că dacă un eveniment de această amploare ar avea loc astăzi, ar putea provoca dezastru.  "Potrivit speculațiilor, rețelele mondiale de energie electrică și electronică ar putea fi deteriorate pe o scară care nu a mai fost atinsă până acum ", a mai spus el.