NASA a ucis 27 de maimuțe de laborator într-o singură zi

NASA a ucis 27 de maimuțe de laborator într-o singură zi

Agenția spațială americană a ales această opțiune mai degrabă decât să plaseze primatele într-un centru.

Maimuțele și NASA, o legătură primejdioasă

Având 98% de similitudini genetice cu oamenii, primatele sunt cobai perfecți pentru diferite (și contestate)  experimente științifice. În cursa sa de descoperire a spațiului, SUA a făcut adesea teste pe maimuțe pentru a avansa cercetările - cu, în multe cazuri, un rezultat dezastruos.

Numai între anii 1948 și 1951, NASA a trimis în spațiu șase macaci rhesus. O maimuță (Albert I) a murit sufocată în timpul călătoriei, o alta (Albert II) a ajuns în spațiu dar a murit după prăbușirea capsulei în care se afla, din cauza defecțiunii unei parașute.

Albert VI (sau Yorick) a fost prima maimuță din această serie care a supraviețuit după un sejur la o atitudine de 72 de kilometri, dar a murit și ea la scurt timp din cauza stresului termic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când oamenii nu le trimit direct în spațiu, ei folosesc aceste primate în laboratoare, pentru experiențe.

În 2017, mai mult de 74.000 de maimuțe au fost exploatate pentru experimente biomedicale în Statele Unite, potrivit The Guardian. În Franța, primatele constituie doar o mică parte din cobai, cu mult în spatele șoarecilor și șobolanilor - care reprezintă 86% din totalul animalelor utilizate pentru experimente.