NANE: Gelozie

Daniela Nane: "Un amic povestea in gluma, in gura mare la o petrecere, despre discutiile aprinse cu "soata" lui."

Sotia, livida, nu scotea o vorba, privindu-l cu ochi ficsi. „Stiu ca ma iubeste, doar ca o femeie il insala doar pe barbatul pe care il iubeste. Pe ceilalti ii paraseste pur si simplu”. Mi s-a parut o prostie enorma si am privit intrebator, asteptand o explicatie de la el sau o reactie de la sotia lui.

Se lasase linistea peste momentul delicat, timp in care sotul zambea triumfator, luandu-si apoi sotia la dans. A invartit-o ca un maestru in tango si a depus-o galant inapoi pe un fotoliu, continuand sa discute cu barbatii. Sotia, imbujorata inca de efort, incerca sa inchege o conversatie cu doamnele, scuzandu-se pentru gelozia bolnava a sotului ei.

Pluteau inca in aer cuvintele lui apasate, asa incat nimeni nu parea sa acorde credit teoriei conform careia cei mai gelosi oameni sunt tocmai cei inclinati spre infidelitate, din cauza proiectarii propriilor lor tendinte asupra partenerului. Si totusi asa e.

Gelozia se formeaza din interferenta mai multor sentimente: teama, manie, umilinta, rusine, mahnire, neincredere, iubire si e acompaniata aproape intotdeauna de sentimente de inferioritate si de dependenta fata de partener. Cineva sigur pe sine, pe sentimentele sale si pe ceea ce are de oferit in relatie nu se gandeste in permanenta ca poate fi inselat.

Asa ceva se intampla de multe ori tocmai pentru felul in care gelosul alege sa se comporte: il determina pe partener sa plece la un moment dat, satul de reprosuri, iar asta ii intareste gelosului convingerea ca are dreptate sa nu aiba incredere in partener, pentru ca va fi parasit. E un cerc vicios din care nu se poate iesi usor.