Editura Evenimentul si Capital

Nadlac, tara slovacilor si a salamului traditional

a0c80d8a4a91e155cee66a054cae51d9
Autor: | | 12 Comentarii | 0 Vizualizari

Cea mai mare comunitate de slovaci din Romania este la granita cu Ungaria, iar tot aici se face un salam dupa o reteta veche, transmisa din generatie in generatie.

Nadlacul este un paradox. Aici este cea mai mare comunitate de slovaci din tara, intr-o localitate aflata la granita Romaniei cu Ungaria. Oamenii de aici isi pastreaza inca vii traditiile si obiceiurile din strabuni, ei isi vorbesc limba si nu au renuntat la mandria de a fi nadlacan. Pana la Nadlac sunt 100 de kilometri, din Timisoara, iar Aradul se afla la jumatatea drumului. Soseaua este insa extrem de circulata, iar pana acolo se fac aproape doua ore, asta pentru ca este plin de tiruri pe ambele sensuri. Cea mai mare inghesuiala este chiar pe soseaua de centura a Aradului, insa daca sunteti cu o masina mica, o puteti evita. Nadlacul este un oras curat, insa foarte circulat. Totusi, nu are niciun fel de semnalizare, asadar ca sa ajungeti la biserica slovaca, la muzeu sau daca vreti sa gasiti locul unde se poate gusta un salam bun, de Nadlac, trebuie sa intrebati localnicii. Chiar daca aproape jumatate din populatie este de origine slovaca, si pe strada se aude mai ales graiul lor, pe oricine intrebati, va raspunde intr-o limba romana fara accent. Macelarul zice ca azi nu mai sunt meseriasi Unul dintre cei mai cunoscuti macelari din Nadlac este un slovac, Ioan Filo. Batranul face meserie de nu mai putin de 61 de ani, iar prima data a intrat ucenic atunci cand avea 15 ani, la un macelar din Nadlac. Trei ani a stat dupa el, a invatat sau a prins tot ce a putut, apoi a dat un examen la Camera Meseriasilor. Necazul batranului este ca astazi nu mai sunt meseriasi buni, iar tinerii nu au de unde sa invete meserie.„Eu sunt de 14 ani in pensie, dar daca ar fi zis statul sa iau un uncenic, in fiecare an, de cand sunt in pensie erau 14 baieti care stiau meserie. Grave greseli s-au facut, tara asta duce mare nevoie de mesteri, de oameni calificati”, crede batranul macelar. El povesteste ca a invatat de la mesterul pe care l-a avut, nu numai meserie, ci si cum sa se poarte cu clientii. „Pe vremea aia nu era frigider, toata marfa se vindea proaspata. Ce se taia seara, se vindea pana a doua zi, la ora 10, nu am avut nici macar o suta de grame de carne alterata. Erau 18 macelarii in Nadlac, si toate mergeau. La Arad erau 99”, spune batranul. El isi aminteste ca doamnele care intrau in pravalie erau intrebate „Cu ce va pot servi?”, nu „Ce doriti?”, asa cum se intreaba astazi. Batranul slovac spune ca nu a vrut sa plece dincolo, in Slovacia, asta pentru ca toata gospodaria lui este aici. Unii dintre prieteni au plecat dincolo, insa multi au fost ca si el si au preferat sa ramana acasa. Salamul special de Nadlac Batranul mai face si astazi un salam special, de casa, un salam uscat ce tine si peste vara. Reteta este veche si s-a transmis din generatie in generatie, iar secretul pastrarii si a gustului il stie numai fiecare macelar in parte. Cu multa boia iute si dulce, cu chimen, sare, piper si numai carne curata de porc, salamul de Nadlac se face de prin noiembrie pana in februarie si se tine un an intreg. El se afuma asa cum trebuie, apoi, pe timp de vara, se tine in „cenusar”, unde este mai racoare. Chiar daca e slovac, el spune ca reteta salamului de Nadlac este o combinatie. „Bucataria maghiara e foarte rafinata, noi am asimilat-o, dar si o parte din bucataria austriaca”, spune Ioan Filo. El spune ca salamul slovac tine foarte bine, era taiat de Pasti, iar gustul optim il prinde prin iunie. Acum, in octombrie, salamul este mai uscat, insa tot parfumat, si se tine foarte bine. Convietuire Slovacii au o comunitate puternica Slovacii s-au asezat pe actualul teritoriu al Romaniei in mai multe valuri. In zona Aradului si a Banatului primii slovaci au sosit in anul 1747, infiintand localitatea Mocrea. In anul 1803, un grup masiv de slovaci de rit evanghelic colonizeaza Nadlacul. Cele doua comunitati, cea romana si cea slovaca, au trait impreuna, oamenii invatand unii de la ceilalti. Romanii au invatat slovaca, iar slovacii au invatat romaneste. Imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial, o parte din populatia slovaca se intoarce in Cehoslovacia din cauza politicii comuniste de a desfiinta comunitatile existente. Cultura slovaca Primii autori de manuale de limba si literatura slovaca Totusi, la Nadlac se infiinteaza, in 1945, un liceu slovac care functioneaza pana in 1956 ca liceu pedagogic si pregatind multi profesori si invatatori de limba slovaca. Astfel, apar si primii autori de manuale de limba si literatura slovaca, traducatori si multe cadre didactice. Tot la Nadlac de infiinteaza primul cenaclu literar, „Ivan Krasko”. Totusi, dupa Revolutia din decembrie, Nadlacul se dezvolta din ce in ce mai mult. Se organizeaza un partid politic, infiintand Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania, apoi se reinfiinteaza protopopiatul evanghelic slovac si apar patru reviste in limba slovaca.Fisa localitatii O plimbare la biserici, in parc si la muzeu ACCES: La Nadlac se ajunge pe soseaua Timisoara - Arad, apoi spre granita cu Ungaria. Cu masina sunt o suta de kilometri. Cu trenul se poate merge numai cu legatura, prin Arad, iar pretul este de sapte lei. CAZARE: In Nadlac sunt mai multe pensiuni sau hoteluri, Hotel Jackson, Motel Aral, Pensiunea Petrom, Pensiunea Labai Eurocenter. MASA: Exista restaurante si fast-food-uri. OBIECTIVE TURISTICE: Biserica evanghelica slovaca (din 1812), biserica romano-catolica din localitate, muzeul slovacilor.

Scandal Antena 3 - PRO TV! Vedetele postului si-au aruncat cuvinte grele! Mircea Badea, pionul principal!

Pagina 1 din 2
Tag-uri:



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Administratie Locala

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 11:32 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 10:20 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 09:24 Fosta șefă a DNA, vizată în 19 dosare la Parchetul General