Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > În genunchi în faţa lui Gâdea, dr. Ponta, premierul României, se scuză
În genunchi în faţa lui Gâdea, dr. Ponta, premierul României, se scuză

În genunchi în faţa lui Gâdea, dr. Ponta, premierul României, se scuză

De când şi-a bătut joc Cristian Tudor Popescu de Crin Antonescu şi l-a pus să vorbească franţezeşte, nu am văzut politician mai umil, mai slugarnic în faţa unui ziarist, decât Ponta în faţa lui Mihai Gâdea.

Trecem peste faptul că Gâdea e orice altceva decât jurnalist. Antonescu avea o scuză: era prin 2009, când era candidatul nr.3 în cursa pentru Cotroceni. Ponta este însă prim-ministru şi niciodată n-a fost demnitar de asemenea rang care să stea atât de aplecat în faţa unui jurnalist. În studio, Gâdea trasa direcţiile politice, în timp ce preşedintele PSD confirma şi, din când în când, plasa o laudă greţoasă spre preamărirea Antenei 3.

Din lungile peroraţii pe care Gâdea le-a ţinut în faţa premierului, am ales momentul în care lui Ponta i s-a explicat de ce nu are voie să coabiteze cu Băsescu: "Cum veţi coabita cu cineva care ameninţă cu puşcăria primarii, chestorii, generalii, ameninţă cu puşcăria pe oricine are o acţiune democratică cum ar fi aceea de suspendare, pentru că v-a ameninţat pe dvs, l-a ameninţat pe Crin Antonescu, cum veţi coabita cu cineva care jigneşte în permanenţă că e vorba de primul-ministru, că e vorba de jurnalişti, că e vorba de oameni care votează? În permanenţa găseşte ceva să spună. Cum veţi coabita cu cineva care a investit două milioane în vila în care stă domnia sa, încă un milion în vila Dante şi o pregătea să-şi facă…? Cum veţi coabita cu acest om?" Nu trecuseră nici câteva zile de la momentul în care Ponta îşi ţinuse discursul pentru uz extern, în The Guardian: "He will go back to his office, and if Mr Basescu only follows his constitutional powers, everything will be fine and perfect". Se vede că lui Dan Voiculescu nu i-a plăcut acest mesaj şi acum dorea să-l treacă pe Ponta prin furcile caudine. Ceea ce premierul a acceptat fără prea multe fasoane.
"Domnule Gâdea, faimoasa frază din The Guardian a fost tot un fel de manipulare internă, pentru că eu acolo am fost întrebat dacă ca prim-ministru pot să coabitez cu preşedintele. Şi am spus, şi aveţi citatul exact: sunt gata să coabitez cu un preşedinte – nu am spus cu domnul Băsescu, eu, recunosc, îmi doream cu domnul Antonescu şi în continuare îmi doresc cu domnul Antonescu ca preşedinte să lucrez – cu un preşedinte care îşi respectă atribuţiile constituţionale.", a minţit, fără să clipească, primul-ministru. Sunt convins că Guardian nu punea ghilimele fără să aibă înregistrarea în care Ponta invoca, clar, numele lui Băsescu. În paranteză fie spus, ce credibilitate poate să aibă un cetăţean care spune că a dat un interviu pentru El Pais în engleză, când toţi cei interesaţi puteau auzi înregistrarea în care vorbea în română.
Nu este singurul moment din interviul acordat Antenei 3 în care dr. Ponta îşi cere, practic, iertare şi se explică în faţa omului lui Dan Voiculescu. Merită să citiţi, pe site-ul guvernului, transcrierea, măcar pentru a observa momentul jenant în care cei Ponta şi Gâdea îşi dau seama că vorbesc urât despre securişti taman la televiziunea lui "Felix" şi se opresc abrupt.
Se vede că Victor Ponta are o doză de masochism: de câte ori spune ceva ce nu-i place lui Voiculescu, se duce la Antena 3 şi încasează. S-a mai întâmplat: în iarna lui 2011, Ponta i-a cerut lui Voiculescu să nu vină la ceremonia semnării protocolului USL, iar ulterior Gabriela Vrânceanu Firea l-a invitat pe liderul PSD în emisiunea ei, unde l-a insultat, spunând că este "neprofesionist şi plin de frustrări".
Problema care însă ar trebui să ne îngrijoreze tot mai mult nu este că avem un premier fricos şi mincinos. Asta ştiam. Ceea ce mă sperie este puterea difuză, dar tot mai accentuată, pe care Dan Voiculescu o exercită asupra guvernului, prin intermediul televiziunilor sale. Nu cred că există în acest moment vreun ministru care să îndrăznească să spună "Nu" în faţa unei cereri (economice) venite din partea lui Felix. Repet ceea ce am mai scris, şi cred că voi mai scrie: de la o zi la alta, România este tot mai supusă în faţa Antenei 3.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.