Evenimentul Zilei > EVZ Special > N-a existat război mai scurt de când lumea
N-a existat război mai scurt de când lumea

N-a existat război mai scurt de când lumea

A fost o poveste David vs. Goliat, dar Goliat a învins. Originile războiului ar putea fi urmărite, dar nici în Zanzibar și nici chiar la Londra, ci mai degrabă cu un deceniu mai devreme la Berlin, care a găzduit Conferința din 1884–1885, cunoscută și sub numele de Conferința Congo.

Nu a existat în istorie un război mai scurt decât cel dintre Anglia și Zanzibar din 1896. De la început până la sfârșit a durat mai puțin de 40 de minute.

Marea Britanie a fost un aliat tradițional al Prusiei de-a lungul secolelor XVIII și începutul secolului al XIX-lea, și, cu o Germania unificată, spera să găsească o cauză comună.

Semnarea tratatului Heligoland-Zanzibar a creat sfere de influență între cele două puteri din Africa de Est. Cele două puteri au făcut acest lucru, în ciuda faptului că sultanul din Zanzibar a pretins că stăpânește atât insula Zanzibar, cât și teritoriul continental. Britanicii au devenit protectori ai Zanzibarului, iar Germania a primit pământul de la est de lacul Tanganyika.

De la comerțul cu sclavi

Hamad bin Thuwaini, care era un susținător al cauzei britanice, a fost instalat ca sultan în 1893, iar lucrurile au decurs fără probleme trei ani până la moartea sa bruscă.

Zvonurile că ar fi fost otrăvit de vărul său Khalid bin Barghash, care s-a mutat în palat aproape imediat și s-a declarat sultan, au început să circule.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: