Evenimentul Zilei > Horoscop > Muzica lui Mozart este mai eficientă decât cea a lui Haydn. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Muzica lui Mozart este mai eficientă decât cea a lui Haydn. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Muzica lui Mozart este mai eficientă decât cea a lui Haydn. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

După o noapte ploioasă în care vremea şi gândurile nu te-au lăsat să dormi suficient, ai o zi densă în care trebuie să te organizezi bine. Trebuie să soliciţi sprijin de la cei care te pot ajuta.

28 mai

 

Muzica lui Mozart este mai eficientă decât cea a lui Haydn. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 28 mai s-au născut Ian Fleming, Thomas Moore, George I, Edvard Beneş, George Macovescu, Ion Popescu-Puţuri, Wanda Mihuleac.

Pe 28 mai, în calendarul creștin-ortodox fix sunt Sfinţii: Eutihie  din Melitina, Nichita Mărturisitorul şi Alexandru. Nimic în ”Kalendar”.

 

Ascultarea muzicii clasice, se spune adesea, are efecte benefice atât asupra minții, cât și asupra corpului. Dar unele melodii au mai multă putere de vindecare decât altele? Bună întrebare! Oamenii de știință din Brno au încercat să răspundă la această întrebare testând impactul lui Mozart și Haydn asupra pacienților epileptici. Rezultatele studiului lor au fost publicate în prestigiosul European Journal of Neurology.

În anii 1990, oamenii de știință au venit cu o teorie revoluționară conform căreia ascultarea muzicii lui Mozart poate spori temporar scorurile în unele părți ale testelor de IQ. Cunoscută sub numele de „efectul Mozart”, teoria a devenit extrem de populară. Mulți părinți și-au pus copiii să asculte Mozart sperând că o să le crească inteligența. Fals, inteligena fluidă este un rezultat genetic.

Oamenii de știință de la institutul CEITEC (Central European Institute of Technology) din Brno, împreună cu medicii de la Spitalul Universitar Saint Anne, au decis să testeze validitatea efectului Mozart pe 18 pacienți epileptici, făcându-i să asculte prima mișcare a Sonatei sale K. 448 pentru două piane. Profesorul Ivan Rektor a fost responsabilul de studiu. El a declarat:

„Am confirmat că Sonata lui Mozart a redus descărcările epileptice care au fost măsurate direct în creier. Studiul a fost efectuat pe pacienți cu electrozi implantați în creierul lor care urmau să fie supuși unei neurochirurgii. Electrozii erau acolo pentru a localiza locul care urma să fie îndepărtat chirurgical. ”

Datorită metodei de diagnostic precise, oamenii de știință au putut studia efectul muzicii lui Mozart asupra creierului cu o precizie mai mare decât oricând.

De asemenea, erau interesați să afle dacă această piesă muzicală era mai eficientă decât alte compoziții. Pentru a face o comparație, au selectat prima mișcare a Simfoniei nr. 94 a lui Haydn:

„Am selectat Simfonia lui Haydn pentru că a fost compusă în aceeași epocă și aproximativ în același stil ca al lui Mozart. Niciunul dintre pacienții noștri nu a avut pregătire muzicală, așa că nu le-a păsat cu adevărat dacă l-au ascultat pe Mozart, sau pe Haydn.”

Experimentul a confirmat că efectul vindecător al muzicii depinde în principal de proprietățile sale acustice, cum ar fi ritmul, tempo-ul sau spectrul armonic – și că Sonata lui Mozart a fost mai benefică în acest sens. De asemenea, a dat o descoperire surprinzătoare: muzica a avut un impact diferit asupra creierului femeilor față de al bărbaților.

„Este ceva la care nu ne așteptam deloc. Am aflat că, în timp ce compoziția lui Mozart a redus activitatea epileptică atât la femei, cât și la bărbați, ascultarea compoziției lui Hayden a redus descărcările epileptice numai la femei. La bărbați, activitatea epileptică a crescut. ”

Pentru a-și confirma ipoteza, echipa prof. Rektor a efectuat un studiu de urmărire, folosind imagistica prin rezonanță magnetică. RMN-urile au arătat că anumite părți ale creierului au fost într-adevăr activate diferit la bărbați față de femei.

Oamenii de știință de la institutul CEITEC intenționează să continue cercetările lor. Ei speră că, în viitor, muzica cu proprietăți acustice bine definite ar putea fi folosită ca metodă alternativă, neinvazivă, în tratarea pacienților epileptici.

Pe lângă promisiunea unui tratament pentru epilepsie, experimentul Brno mai are o concluzie tulburătoare. Sexele există obiectiv și din punct de vedere neurologic, nu sunt o problemă de opțiune!

 

Tare aș vrea să trăiesc în lumea în care Eine Kleine Nachtmusik are două miliarde de vizualizări pe Youtube și nu mizeria asiatică (coreeană) care tronează ca un rahat de elefant în fruntea clasamentului.

 

Fiind ziua în care îl pomenim pe Ian Fleming, autorul romanelor cu  James Bond, ce poate să fie mai nimerit în această noapte ploioasă decât să revăd primul 007 cu Sean Connery, un film din anul 1962, ”Dr. No”! Poate, în memoria scoțianului să-mi torn un Martini „shaken, not stirred”. Sau, invers, ”stirred, not shaken”? Martini să fie, rețeta mea este: trei măsuri de gin, eu prefer Beefeater, James Bond prefera Gordon’s, o măsură de vodkă Smirnoff, încă una de Triple Sec belgian, neapărat, două picături de Tabasco și două feliuțe de lămâie verde.

 

Ce repede trece timpul! Iată, este mâine, o altă zi!

 

 

HOROSCOP       28   mai   2021

 

 BERBEC  După o noapte ploioasă în care vremea şi gândurile nu te-au lăsat să dormi suficient, ai o zi densă în care trebuie să te organizezi bine. Trebuie să soliciţi sprijin de la cei care te pot ajuta. Astăzi,  plictiseala şi nervozitatea poat fi alungate şi prin cumpărături. Sau macar printr-o activitate ce mimează cumparaturile, dacă nu ai bani suficienţi. Sfârsitul lunii mai este apoteotic, cu toţi Berbecii convertiţi la noua religie a cumpăratului, dar nu cu orice preţ. S-ar pute să fie catarsisul de care ai nevoie în lumea asta uneori anapoda. Sanatatea este bună, atentie la durerile de cap si la pierderea de energie.

 TAUR  Nu te hazarda în discuţii lungi şi inutile, până la urmă. Nu promite nimic, chiar dacă eşti solicitat. Astăzi amână tot ce ţine de relaţiile umane. În schimb eşti inspirat în domeniul financiar! Noi reguli, noi obiceiuri ţi se strecoara in casa si vor sa patrunda si in sufletul tau. Tu asculta vocea pământului, şoaptele moşilor şi stramoşilor. Acceptă numai ce-ti convine… nu tot ce este nou este şi mai bun! La serviciu, la muncă, eşti înclinat să dai sfaturi anturajului. Trebuie să controlozi fluxul gândirii ca să fii logic şi concis. Numai aşa poţi fi de ajutor. Astăzi ai o mare putere de convingere, dacă eşti implicat în negocieri sau tratative nu renunţa aşa de uşor. Se pare că astăzi poţi avea un randament foarte bun. Procedează cu serenitate şi încredere, nu ezita să foloseşti momentele favorabile.

GEMENI  Astăzi trebuie să eviţi să faci declaraţii sau să discuţi mult. Modul tău de abordare nu este nici indicat, nici de succes. Eşti prea direct, prea ironic şi criticile tale nu motivează. Cu toate ca şi tu suferi din aceleasi motive, iti arati compasiunea si iti oferi sprijinul unei persoane din anturajul tau. Nu exagera, insa, uneori sprijinul este primit cu recunostiinta şi nu trebuie să insişti! Investiţi sentimente şi timp în relaţii de afaceri şi în dragoste. Magnetismul personal este în creştere. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută sau de veştile de la televizor. Aşa sunt ei, nu se pot vindeca!

RAC  Zi favorabilă în rezolvarea unor probleme urgente. Implică-te, sunt din domeniul profesional, dar evită să exagerezi, pentru că abordarea unor situaţii nu intră în competenţele tale.  Perioada asta de timp poţi să faci doi paşi înainte şi unul înapoi, după bunul obicei al zodiei tale. Pe de altă parte ai o înclinaţie nativă către călătorii şi croaziere în special, doar eşti semn de apă. O călătorie face cât o universitate, se spune în Orient. Cel puţin gândeşte-te la acest aspect, astăzi, distopia sanitară este încă prezentă. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Se ştie că nu te fereşti de mâncărurile exotice, dar măcar întreabă din ce sunt făcute. Păstrează-ţi speranţa, viaţa este frumoasă şi poţi să o faci şi plăcută!

LEU  Evită mişcările bruşte, la propriu şi figurat. Astăzi poţi conta pe intuiţia ta, te duce în direcţia bună. Fii mai atent, cu picioarele pe pământ şi nimic neplăcut nu se poate întâmpla! Carisma ta este la maximum, aşa ca poti avea rezultate favorabile in tot ceea ce inseamna convingere si cucerire. Sigur, dacă te interesează astăzi domeniul. Totusi ai o problema cu o femeie, sau de genul feminin, de orice gen şi convingere ai fi. Ai din nou probleme în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ti faci atâtea gânduri pentru orice amănunt, de obicei lucrurile astea se aplanează în timp. Singurul aspect negativ din umeda lună mai se referă la risc – atenţie la accidente.  Nu lua şi nu da bani cu împrumut, speculaţiile financiare nu sunt bine aspectate. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci.

FECIOARĂ  Este momentul unor discuţii. Discuţii plăcute şi chiar necesare. Din cand in cand trebuie reinventata arta amorului, iar discuţia este primul pas.  Evita nerăbdarea şi graba, mai ales dimineaţa când munceşti. Trebuie să faci mai mult efort în ceea ce priveşte colaborarea, spiritul de echipă. Ai ocazia să faci o gafă. Mică. Totul se rezolvă bine, din fericire. O veste sau o întâlnire iti face mare plăcere. Este timpul potrivit să sa te gandesti cum sa finalizezi în condiţii bune afacerile care ti-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus şi a lui Mercur indică prieteni noi şi petreceri reuşite, dar nu prea ai timp de aşa ceva. Sănătatea nu iti este afectată, dar este bine să fii prudet, mai ales la excesele alimentare.

BALANŢĂ  Compromisurile au în tine un maestru incontestabil! Azi poţi media între membrii anturajului care sunt de păreri diferite şi poţi obţine armonia şi consensul atât de preţuite de zodia ta. Revin nişte proiecte sau idei din trecutul mai mult sau mai putin indepartat. Aliantele sunt bune daca poti sa le controlezi in mod eficient.  Nu forţa şi nu lua hotărîri importante mai ales în ceea ce înseamnă afaceri cu active sau imobiliare. Este timpul replierii, al prudenţei: mare atenţie la accidente, sub cerul liber sau pe şosea. Prima parte a perioadei, dimineaţa, îţi aduce recunoaşterea seriozităţii şi a muncii susţinute. Zodia Gemenilor, în care ne aflăm, este o perioadă bună pentru bilanţ şi începutul unor noi proiecte personale. La care te poţi gândi începând de astăzi.

SCORPION  Faci planuri, îţi vin idei, te decizi să iei iarăşi poziţie. Te simţi motivat. Dar, atenţie, nu repeta greşelile din trecut, chiar dacă oamenii sunt aceiaşi, ai nevoie de o noua abordare! Daca aş fi medicul tau aş spune să mergi pe jos o ora în ritm susţinut intr-un parc din oraş sau intr-o pădure, la munte. Nefiind medicul tau iţi spun ca nu trebuie să te chinuieşti si să faci fel de fel de chestii neplacute : viata şi aşa este cum este, de ce sa ne mai torturam si noi inşine cu diverse limitări si interziceri?! Fă ce-ti place si cum te simti mai bine! Da, dar chestia cu plimbatul cred că era plăcută, poţi să o faci! Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie.  Pentru nativii seniori sfârşitul lunii mai este o perioadă forte bună pentru îngrijirea reumatismelor, a tratamentelor de îngrijire şi întreţinere. Acasă, că la spital iei covideală.  Veşti neaşteptate urmate de alte veşti la fel de neaşteptate. Planeta Venus avantajează munca artistică şi creaţia.

SĂGETĂTOR   O zi obositoare, dar în care poţi să duci la bun sfârşit un volum mare de lucrări. Cu toate că ai un randament bun, se pare că eşti în criză de timp. O veste, poate, un spectacol, pe seară. Pe net! Eşti tentat sa cheltuiesti mult şi utopic, fiind doar o descarcare din cauza unei instabilitati emotionale trecatoare. Banii se fac greu si se risipesc repede… mare atentie!  Evita să-ti faci duşmani pe cei nascuti sub semnul Gemeni, sau Leu.  Câştig la jocuri şi prin comerţ  – atenţie, asta se plăteşte mult mai târziu, ca să existe un echilibru! Nu lua decizii importante în această perioadă.  Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de proprietate şi speculaţii financiare. Pe de altă parte, domneşte o mare tensiune în legătură cu nişte  teste sau examene. Ai ocazia să-ţi pui un diagnostic la durerile acelea care nu te mai lasă. Veşti bune de departe.  Un Leu, mai curând o Leoiacă te ajută într-o problemă delicată.

CAPRICORN   Este momentul unui mic bilanţ personal. Ce ai făcut, ce mai ai de făcut, câţi bani îţi trebuie, pe cine mai suni… şi treburi de contabilitatea sufletului.  Astăzi, stabileşte priorităţile! Astazi te poti juca de-a “contabilul”. Ai de facut nu numai pasivul şi activul cheltuielilor tale cam paguboase din ultimul timp, dar şi al zilelor bune şi rele, al faptelor bune şi mai puţin plăcute. Nu uita anturajul!  Altfel o rivală sau un rival îţi poate subtiliza perechea de nu te vezi. Sau un „coleg” o să te muşte de o parte cărnoasă. La figurat, desigur! Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă imperial impecabil. Nu arăta că eşti rănit sau rănită, că hienele abia aşteaptă. Viaţa în jungla de beton este mai necruţătoare decât în savanele Africii, şi la cel mai mic miros de „sânge” toţi prădătorii o să-ţi sară in cap. Pe de alta parte nu lua in serios toate barfele şi intrigile facute parcă special să-ţi amărasca viata. De fapt, chiar aşa este!

VĂRSĂTOR    Atenţie, azi, la legăturile tale sociale pentru că ai tendinţa de a fi permanent în ofensivă şi să te exprimi foarte direct. Este bine sa faci concesii parţiale şi/sau compromisuri mărunte. O perioadă cam incertă dimineaţa. Este bine să nu te deplasezi.  Evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective. Ca să nu rămâi în contemplare sau meditaţie la poarta nouă, după cum spune vorba din popor, este bine să-ţi faci un plan amănunţit din timp. Sănătatea este bună, atenţie la răceală, iar cu banii… se poate şi mai bine !

PEŞTI  O veste bună. Sau ai o realizare care te motiveză şi îţi dă aripi. Te bucuri de o formă bună, foarte bună, în tot cursul zilei. Ai energie şi eşti optimist chiar dacă eşti destul de obosit! Dragostea este foarte bine aspectată. De asemenea te poţi aştepta la noi cunoştiinţe, adică la domeniul aspectului social. Un eveniment sau un spectacol, poate, mai pe seară. Sigur, pe net. Îţi place din nou să monopolizezi atenţia anturajului şi să intri într-un vortex de trăiri, sentimente şi aventuri din cele mai interesante. Amintirile nu-ti dau pace si nu este o idee rea să le aşterni pe hârtie, sau sa deschizi un nou fişier. Nevoia ta permanentă de bani a făcut să te speteşti cu munca în ultima perioadă de timp. Odihneste-te astăzi ca să te poţi lupta cu greutăţile mâine. Te aşteaptă o perioada grea şi obositoare.

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: