MUZEUL de Istorie Națională și ARHEOLOGIE, Constanța, accesibilizat pentru NEVĂZĂTORI

MUZEUL de Istorie Națională și ARHEOLOGIE, Constanța, accesibilizat pentru NEVĂZĂTORI

Patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei a devenit, de astăzi, accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța, al doilea ca mărime din țară, a finalizat proiectul ArheoTACT care permite accesul nevăzătorilor la exponate.

Proiectul ArheoTACT implică o infrastructură de muzeu și una de media. Potrivit managerului de proiect, Aurel Mototolea, în afară de MINA, în proiect sunt incluse și Muzeul Callatis Mangalia, Muzeul Tropaeum Traiani Adamclisi, Complexul muzeal Histria, Muzeul Carsium Hârșova și Muzeul Axiopolis Cernavodă. Au fost astfel create covoare tactile, replici din rășină și modele tactile ale unora dintre exponate, ghiduri de expoziție și etichete tipărite în alfabetul Braille.

Pe partea de media, fiecare muzeu participant a fost dotat cu tablete și audio ghiduri în care au fost instalate programe specifice. La muzeele din Constanța, Histri și Adamclisi au fost puse la dispoziție calculatoare cu programe-cititoare de test JAWS. Potrivit președintelui Asociației Nevăzătorilor din Dobrogea, Iulian Iova, în Constanța și Tulcea sunt 4000 de persoane cu deficiențe de vedere însă o mulțime de asociații ale nevăzătorilor din țară și-au anunțat deja intenția de a vizita muzeele de istorie de pe litoral.

Proiectul este câștigător în cadrul unui program de finanțare organizat de Fundația Orange, pentru care  a aplicat MINA Constanța în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor și Muzeul Callatis. A fost susținut de Direcția Generală de Asistență Socială Constanța și de organizația media Info Sud-Est. Valoarea proiectului este de 50.000 de euro, potrivit directorului Fundației Orange, Maria Fodor, care a anunțat și alte colaborări, pe viitor, cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. 

Ne puteți urmări și pe Google News