„Mutu e cel mai talentat fotbalist din Serie A!“

În drum spre Elveţia, echipa EVZ s-a întâlnit cu Peter Varhidi, antrenorul care a reuşit, cu naţionala Ungariei, să învingă Italia în august 2007.

Pentru cotidianul „Evenimentul zilei“, aventura la Campionatul European de fotbal a început cu mai bine de o săptămână înainte de startul competiţiei la care va lua parte şi naţionala României. O echipă a ziarului nostru şi-a încărcat bagajele în maşină şi a pornit, în zorii zilei de joi, spre Saint Gall (locul de cantonament al tricolorilor începând de luni). În drum spre Elveţia, „commando“-ul EVZ a făcut o escală de o zi în Budapesta, unde, în aceeaşi seară, şi-a intersectat paşii cu Peter Varhidi, fost selecţioner al reprezentativei Ungariei.

Varhidi, care între timp i-a predat frâiele naţionalei maghiare olandezului Erwin Koeman, a devenit o vedetă după victoria de prestigiu repurtată anul trecut împotriva Italiei (scor 3-1), campioana mondială „en-titre“şi viitor adversar al tricolorilor în Grupa C de la Euro. Chiar dacă partida a fost una amicală, rezultatul a făcut înconjurul lumii, cu atât mai mult cu cât ungurii agonizează de decenii în fotbalul mare, ratând pe bandă rulantă prezenţa la turneele finale. EVZ: Domnule Varhidi, cum aţi reuşit să învingeţi Italia?  Peter Varhidi: Sunt expert în fotbalul italian! Pentru mine, Il Calcio nu are secrete. Urmăresc foarte atent, cu predilecţie în ultimii şase ani, competiţia din Serie A. Chiar le-am zis jucătorilor mei, înaintea meciului cu Italia, că aceasta este singura partidă în care adversarul nu ne poate surprinde cu nimic! Ştiam totul despre campioana mondială. Sunt un mare fan al echipei Fiorentina. În calitate de colaborator, comentez meciuri din Serie A pentru televiziunea „Sport 1“. Are Italia puncte slabe? Da, sigur că are! Vă pot dezvălui cum am profitat eu de ele. Fundaşii laterali urcă foarte mult în atac şi îi lasă descoperiţi pe stoperi. Sunt probleme în partea stângă a axului central. Mă refer la Cannavaro şi la Materazzi! De altfel, Cannavaro a şi greşit la două dintre golurile înscrise de noi în jocul din toamna anului trecut. Ce şanse acordaţi României în partida cu Italia, de la Euro?   Nu caut să-i fac curte naţionalei tricolore când spun că orice i se poate întâmpla, la Campionatul European, echipei voastre. România e capabilă, în acest moment, atât cât o cunosc eu, să bată pe oricine din Europa! Pe de altă parte, este foarte adevărat că îi trebuie foarte mult noroc pentru a depăşi faza grupelor. „Câştigătoarea competiţiei va fi dată de Grupa C“   Pe cine vedeţi triumfând la turneul final? Una dintre cele două echipe care se va califica din grupa României va câştiga competiţia. Şi mai cred că primele două clasate din Grupa C vor juca finala!

Ce vă place şi ce nu agreaţi la naţionala României?   Îmi place că evoluează agresiv, compact. Are un joc foarte închis şi oferă foarte puţine spaţii de atac adversarului. România este o echipă foarte rapidă, cu contraatacuri periculoase. Nu m-a surprins calificarea ei la Euro. România este o echipă matură, care excelează la capitolul tactic şi al concentrării. Despre defecte nu sunt în măsură să vorbesc.  Noi nu prea ne-am descurcat, de-a lungul timpului, în partidele cu „squadra azzurra“...   Dacă aş fi antrenorul României, aş bate-o fără probleme! Pe ce mă bazez? Pe faptul că jucătorii români sunt mai buni decât cei unguri. Şi nu neapărat pe faptul că eu aş fi selecţionerul României! Iar dacă noi am reuşit, de ce n-aţi face-o şi voi? Vorbim însă despre o situaţie pur teoretică. Nu sunt antrenorul României! „Nu cunosc pe nimeni din fotbalul românesc“

Spuneaţi că sunteţi un fan al Fiorentinei. Ce părere aveţi despre Mutu? E cel mai talentat fotbalist din Serie A. În mod cert, Mutu este unul dintre cei mai buni jucători din fotbalul italian. Duce în spate echipa din Florenţa. Superjucător! Emeric Ienei a antrenat naţionala Ungariei. Când vom vedea un tehnician maghiar la cârma selecţionatei României? Orice se poate întâmpla în fotbalul de astăzi. Este însă foarte greu să se întâmple acest lucru, fiindcă antrenorii unguri sunt foarte puţin cunoscuţi în lume şi, în special, în România. Sunteţi în contact cu vreun tehnician din ţara noastră?  Nu cunosc pe nimeni din fotbalul românesc! Însă tatăl meu vine des în România. E pensionar şi vizitează Adealul împreună cu Jeno Buzansky, fostul lui coleg de la naţionala Ungariei.   Când apreciaţi că îşi va reveni fotbalul maghiar? Boala fotbalului din Ungaria este aceea că de mai bine de două decenii naţionala nu a obţinut calificarea la o mare întrecere. Jucători talentaţi avem, dar le lipseşte ceva. Fotbaliştii care formează actuala echipă posedă o tehnică şi o dinamică foarte bune. Din punct de vedere al creativităţii individuale, al ştiinţei jocului, sunt foarte buni. Nu au însă suficientă încredere în ei. Aşa că nu putem spune când ne vom reveni. Tot aşteptăm...